Kohteen tyypppi: Rakentajien tarinat

Ylistys puulle

Ylistys puulle

Kimara-hirsitalo räätälöitiin perheen toiveiden mukaan yksilölliseksi, talviasuttavaksi vapaa-ajanasunnoksi. Suunnittelun punaisena lankana oli ikkunoista näkyvä luonto ja siihen sulautuminen.

Perhe halusi itselleen vapaa-ajanasunnon kohtuullisen ajomatkan päästä Helsingistä niin, että siitä pystyttäisiin nauttimaan mahdollisimman paljon ja ympäri vuoden. Sopiva paikka makean veden äärestä löytyi reippaan tunnin ajomatkan päästä.

Talomallia ryhdyttiin suunnittelemaan K-Rauta 75 Vantaan oman talomyyjän Ilkka Oksasen kanssa.

– Piirsin alustavat, karkeat suunnitehnat talosta, jotka sitten viimeisteltiin lupakuviksi tehtaan toimesta.

Talon runko on täysin yksilöllisesti perheen toiveiden mukaan suunniteltu Kimara-hirsitalo, joka tilattiin runkopystytyksellä kohteeseen. Se viimeisteltiin paikallisten urakoitsijoiden toimesta muuttovalmiiksi.

Alakerran suuressa tuvassa on keittiö, ruokailutila ja oleskeluhuone.

Tämä talo on suunnitteltu ja asemoitu paikalleen näkymien ehdoilla.

Tämä talo on suunnitteltu ja asemoitu paikalleen näkymien ehdoilla.

Tilava ja monikäyttöinen

Talossa on kerrosalaneliöitä 122, mutta käyttöneliöitä on hiukan enemmän eli 125, niistä parven osuus on peräti 46 neliötä. Käyttöneliöiden suurempaan määrään vaikuttaa parven laitimmaiset reuna-alueet, joiden huonekorkeus on alle 160 cm.

Tällä hetkellä parvi on yhtenäistä avotilaa, mutta tulevaisuudessa se on mahdollista jakaa vaikkapa kahdeksi, erilliseksi huoneeksi tai pitää varastotilana.

Alakerrassa suurimman neliömäärän nappaa tupamainen keittiö-olohuone. Sen lisäksi sinne saatiin mahtumaan kaksi pientä makuuhuonetta. Ja sauna.

Sisätilojen tyylin määräävänä tekijänä on ollut ikkunamaisema. Kodin omistajat halusivat kunnioittaa hirsisiä pintoja, jonka vuoksi ne jätettiin levyttämättä. Itseasiassa makuuhuoneiden väli­seinät pinnoitettiin hirsipaneeleilla tunnelmal­liseksi. Pinnan kellastumisen estämiseksi niihin kuitenkin siveltiin vahakerros, joilloin valo ei muuta puun väriä sen ikääntyessä.

Kaikki pintamateriaalit hankittiin kätevästi samasta paikasta kuin itse talokin. Myös harmaaovinen Cello-keittiö ja kodinko­neet tulivat kätevästi monipuolisen valikoiman omaavan K-Raudan kautta.

 

Kimara hirsitalo sekä kaikki rakentamiseen tarvittavat tavarat että pintamateriaalit on hankittu K-Raudasta.

Kimara hirsitalo sekä kaikki rakentamiseen tarvittavat tavarat että pintamateriaalit on hankittu K-Raudasta.

Tarpeen mukaan

Taloa ryhdyttiin suunnittelemaan jo lähtötilanteessa rakenteiltaan ja energiatehokkuudeltaan omakotitalon veroiseksi, vaikkakin se on perheen kakkoskoti.

Tämän hirsitalon runkomateriaalina on 205 mm painumaton hirsi, vastaavaa käytetään omakotitalojen rakenteissa. Virallisten vaatimusten mukaan ympärivuotiseen vapaa-ajanasuntoon tarvittaisiin vain 135 mm paksuinen hirsi.

Energiatehokkaammalla rakenteella talo voi­daan pitää vuodenajasta riippumatta koko ajan lämpimänä, jolloin sinne on mahdollista piipah­taa satunnaisesti aina, kun aika antaa myöten. Lämmitysmuodoksi tähän vapaa-ajankotiin valittiin hieman normaalia kakkoskotia järeämpi vaihtoehto eli ilma-vesilämpöpumppu, johon on yhdistetty vesikiertoinen lattialämmitys. Lisäksi oleskelutiloihin asennettiin Tulikiven moderni, suuriluukkuinen vuolukivitakka, joka tuottaa huonetilaan viipyilevää, lempeää lämpöä, ja tulen loimuamista on myös mukava katsella.

Yläkerran parvi on vielä yhtenäistä tilaa, mutta helposti muokattavissa vaikka kahdeksi eri huoneeksi.

Nooran ja Markon moderni hirsikoti – ”Unelmamme on totta”

Nooran ja Markon moderni hirsikoti – ”Unelmamme on totta”

Noora Valtonen ja Marko Määttänen rakensivat Kimara-hirsitalon Keravalle. Ensikertalaiset onnistuivat hyvillä ohjeilla, läheisten tuella ja sinnikkyydellä.

MIKSI HALUSITTE RAKENTAA TALON?

Olemme molemmat asuneet lapsuutemme omakotitalossa. Haaveilimme omasta talosta, sen tilasta ja rauhasta. Etsimme aluksi valmista kotia ja ehdimme jo löytää meille sopivan puutalon Tuusulasta. Koimme kuitenkin ison pettymyksen, kun kuntotarkastuksessa kävi ilmi, että talon alapohja on homeessa. Kauppojen peruunnuttua tuntui, ettemme enää uskalla ostaa valmista taloa. Aloimme pohtia rakentamista. Olemme molemmat käteviä käsistämme ja sukulaisten kannustamana uskalsimme ryhtyä urakkaan.

Mitä toivoitte kodilta?

Tahdoimme talon yhteen tasoon ja muodoltaan selkeäksi. Tilojen avaruus ja valoisuus oli tärkeä lähtökohta suunnittelulle.

Olohuoneesta ja keittiöstä halusimme yhtenäisen tilan, jossa on isot ja korkeat ikkunat. Rakensimme itsellemme loppuelämän kodin, joten talon piti mukautua myös tuleviin elämänvaiheisiin. Tulevaisuudessa voimme jakaa isoimman makuuhuoneen kahdeksi. Olohuoneeseen on varattu paikka takalle.

Miksi valitsitte Kimara-hirsitalon?

Tutkimme eri rakennusmateriaaleja ja talomalleja. Kivitalo olisi ollut hirsitaloa kalliimpi sekä vaikeampi rakentaa. Rakennusmateriaalina hirsi tuntui parhaalta sen turvallisuuden ja hyvän sisäilman takaavien ominaisuuksien takia. Vantaan K-Rauta 75:ssä oli todella hyvä talomyyjä, eikä meidän tarvinnut mennä muualle. Myymälässä tutustuimme eri hirsimalleihin ja nurkkaratkaisuihin. Kimaran moderni ja selkeä ulkonäkö miellytti meitä alusta lähtien, mikä sai meidät valitsemaan sen. Emme halunneet paneloida hirrellä kaikkia väliseiniä, vaan käytimme hirttä sisällä enemmänkin tehosteena.

Millaisia muutoksia talopakettiin teitte?

Meille oli yllätys, miten paljon talopakettia pystyi muuttamaan. Talo käännettiin peilikuvaksi, jotta se sopi paremmin tontille. Taloa myös levennettiin ja pidennettiin, sillä tahdoimme siihen yhden makuuhuoneen lisää. Jätimme olohuoneesta pois tuuletusikkunat, jotta saimme yhtenäiset, isot ikkunat.

Suurensimme myös saunaa. Vaihdoimme lauteiden paikkaa, jotta saimme ne kotoisasti vastakkain. Koska talo sijaitsee lähellä junaraiteita, valitsimme markkinoiden paksuimman, 275-millimetrisen lamellihirren. Se on tyylikäs ja eristää hyvin lämpöä, mutta myös suojaa taloa raide- ja lentoliikenteen melulta. Valkolakkasimme hirret saadaksemme sisälle lisää valoa. Näin haaveidemme musta keittiö pääsi kunnolla oikeuksiinsa. Paneeli-Ässä-lakka estää hirren tummumisen ja lian tarttumisen hirren pintaan. Puun syyt näkyvät kuitenkin edelleen hienosti.

”Pidemmiltä reissuilta kotiin tullessamme puun hyvä tuoksu ottaa meidät vastaan jo eteisessä. Tänne on aina ihana palata, eikä täältä oikeastaan ole tarvetta edes lähteä mihinkään.”

”Pidemmiltä reissuilta kotiin tullessamme puun hyvä tuoksu ottaa meidät vastaan jo eteisessä. Tänne on aina ihana palata, eikä täältä oikeastaan ole tarvetta edes lähteä mihinkään.”

Miten rakennusvaihe sujui?

Löysimme tontin Keravalta nopeasti. Projektin alkaessa kerroimme ystävillemme, ettei meitä kannata vähään aikaan pyytää mukaan menoihin. Kaikki töistä jäänyt vapaa-aika kului raksalla, kotona kävimme vain nukkumassa. Olemme molemmat hyvin sinnikkäitä ja päättäväisiä. Pidimme koko ajan mielessä, että talon valmistuttua meillä on paikka, jossa saamme levätä ja nauttia. Projektin aikana saimme neuvoja ja apua rakentamiseen vanhemmiltamme ja ystäviltämme, joilla on kokemusta rakentamisesta. Ostimme vain vähän työtä ulkopuolelta.

Haastavinta projektissa olivat tontin maanrakennustyöt. Isolta tontilta oli poistettava valtavasti savea, ja tontti piti paaluttaa. Kun kaivinkone upposi saviseen liejuun keskellä pimeintä syksyä, mietimme, mihin oikein olemme lähteneet. Aivan kaikki oli kurassa. Talvi oli onneksi lähes lumeton. Ehdimme myös ostaa suuren osan materiaaleista ennen kuin korona-pandemia alkoi näkyä hintojen nousuna. Pysyimme muutenkin hyvin budjetissa, tingimme ja kilpailutimme kaiken huolellisesti.

Kun perustukset oli tehty ja talopaketti saapui, seinät nousivat talkoovoimin yhden viikonlopun aikana. Pystyttäminen oli hämmästyttävän helppoa ja nopeaa. Kimaran ohjeet olivat todella hyvät. Pystyttämisessä eniten aikaa meni hirret yhteen lukitsevien vaarnatappien nuijimiseen. Vaarnatappeja tarvittiin yhteensä 452.

Kauanko rakentaminen kesti?

Tonttikaupat teimme heinäkuussa 2019 ja aloitimme välittömästi tontin raivauksen. Rakennusluvan saimme marraskuussa. Talopaketti saapui tontille tammikuun lopussa 2020, ja muuttamaan pääsimme saman vuoden syyskuussa.

”Kokoonnumme ystävien ja tuttavien kanssa usein meille pitkän pöydän ääreen istumaan iltaa. Pidämme juhlien järjestämisestä, ja silloin myös talo on parhaimmillaan. Keittiön iso saareke on kuin tehty juhlatarjottaville. Kun Marko tulevana kesänä täyttää 30, kutsumme ystävät ja läheiset grillijuhliin pihalle.”

”Pankille oli haastavaa vakuuttaa, että me nuoret rakentajat saisimme talon pystyyn ja valmiiksi. Olimme kaveripiirissämme ensimmäisiä, jotka rakensivat talon itse. Moni epäili myös, että päätyisimme eroon ennen kuin talo valmistuu. Saimme talon valmiiksi ja olemme edelleen onnellisesti yhdessä.”

”Pankille oli haastavaa vakuuttaa, että me nuoret rakentajat saisimme talon pystyyn ja valmiiksi. Olimme kaveripiirissämme ensimmäisiä, jotka rakensivat talon itse. Moni epäili myös, että päätyisimme eroon ennen kuin talo valmistuu. Saimme talon valmiiksi ja olemme edelleen onnellisesti yhdessä.”

Mitä halusitte sisustukselta?

Meillä on hyvin samanlainen maku. Pidämme vaaleista ja maanläheisistä sävyistä sekä hillitystä tyylikkyydestä ja selkeydestä. Emme halunneet kotiin liikaa huonekaluja. Noora suunnitteli sisustuksen ja hankki huonekaluja rakentamisen kestäessä. Kun tarpeeksi isoa ruokapöytää ei löytynyt, teimme sen itse.

Tuntuiko talo heti kodilta?

Aiempi kotimme Tuusulassa oli kerrostalokaksio. Vaikka oma talo oli meille molemmille pitkäaikainen haave, tuntui iso talo aluksi vähän kolkolta. Oli outoa, miten rakennustyömaasta tulikin yhtäkkiä koti. Meidän piti itsekin ensin totutella ajatukseen, että olemme omakotitaloasujia jo alle kolmekymppisinä.

Miten neuvoisitte hirsitalosta haaveilevia?

Tontin valintaan ja perustamisen ratkaisuihin kannattaa perehtyä huolella. Pohjatyöt voivat tulla todella kalliiksi, jos maata pitää vaihtaa tai paaluttaa. Me pystyimme tekemään paaluttamista lukuun ottamatta kaikki maanrakennustyöt itse. Olemme tosi tyytyväisiä hirteen materiaalina. Sen tuoksu tuntuu ihanasti nenässä päivittäin. Hirsi kannattaa käsitellä nopeasti, jos sen haluaa säilyttää vaaleana. Projekti oli työläs. Rakentamisesta selviää myös ilman aiempaa kokemusta, kun apua on saatavilla. Kaikkein tärkeintä on oma sinnikkyys, ja talopaketin ohjeiden avulla pääsee pitkälle.

”Valoisassa kodissa mieli lepää.”

Noora Valtosen ja Marko Määttäsen koti

  • Kimara K 123 -hirsitalo
  • 1085 neliön tontti Keravalla
  • Kerrosala 162 m2, huoneisto- ala 148 m2
  • 4 h, k, oh, khh, sauna, tekninen tila
  • Kantavat seinät: lamellihirsi 275 mm

Rohkeiden ratkaisuiden ja näyttävien ideoiden hirsitalo – Rakentajatarina

Rohkeiden ratkaisuiden ja näyttävien ideoiden hirsitalo

Tieto ja taito ovat tarpeen talon rakentamisessa, kun tavoitteet asetetaan korkealle. Heli ja Pasi Sundström antoivat rakennusprojektilleen kaiken osaamisensa lähtiessään toteuttamaan loppuelämänsä kotia. Pariskunnan itse suunnittelemassa ja rakentamassa hirsitalossa vaalea puu on saanut rinnalleen tummia, kovia pintoja – ja valmiin kodin nuorekas ilme onkin kekseliäs sekä kertakaikkisen upea lattiasta kattoon.

Ykkössijalla: hirsiseinän hengittävä rakenne ja visuaalinen lämpö

Sundströmit tietävät viihtyvänsä Hollolassa yli 10 vuoden asumiskokemuksella. Vuonna 2009 sieltä hankittiin ensimmäinen talo, vuosien saatossa täydellisesti remontoitu paritalo. Iltakävelyillä tarkkailtiin Kartanon pientaloalueen kehittymistä, uusien tonttien kaavoittamista. Niiden tuloa myyntiin seurattiin herkeämättä ja mieluisin rakennuspaikka oli valittuna reilusti ennen tonttihaun alkamista.

Kun sen aika lopulta koitti, pariskunta sai eniten haluamansa, hivenen alle 900 neliön palan maata, jolle unelmoitu Kimara-hirsitalo päästiin rakentamaan. Alusta saakka oli selvää, että uudessa kodissa pitää olla hirsiseinät: hengittävä rakenne ja puun synnyttämä visuaalinen lämpö ovat ykkössijalla niin Helin kuin Pasin arvomaailmassa. Nykypäivän hirsitalot miellyttävät myös ulkonäöllisesti molempia.

Unelmakotiin haluttiin selkeät muodot ja pulpettikatto. Sisustuksessa on mahdollisuus käyttää vaikka mitä materiaaleja, kunhan ulkoseinien hengittävyyttä ei estetä millään tavoin. Väliseiniä varten pariskunnalla oli mielessä kestäviä ja näyttäviä ideoita.

Sujuvat kaupat ja rohkeat ratkaisut itserakentajan ilona

Hirsien toimittajaksi valittiin Kimara: kaupat talopaketista tehtiin Järvenpään K-Raudassa hyvän ja joustavan palvelun ansiosta. Kauppaan sisällytettiin puutavaran lisäksi hirsikehikon pystytys.

Seinien noustua pystyyn oli Helin ja Pasin vuoro ryhtyä tositoimiin unelmatalonsa valmistumiseksi. Pasi tekee rakennushommia päivätyökseen ja Helillä on sähköasentajan koulutus. Tiimiin saatiin mukaan vielä Helin isä Hannu Hietala. Homma eteni rivakasti, mutta tunteja tarvittiin paljon. Pasi laski viettäneensä tontilla 2200 tuntia ennen muuttoa; aikaa töiden aloittamisesta oli kulunut runsaat kahdeksan kuukautta.

Sekä talo että tavanomaisesta edukseen poikkeava sisustus ovat pariskunnan omaa käsialaa. Pohjaratkaisun toteutti Heli, ja pintojen valintaan niin rouva kuin herra toivat omat kunnianhimoiset ideansa. Valintoja tehdessä tarvitsi ajatella ainoastaan omia mieltymyksiä. Kun talo rakennetaan itselle pitkäaikaiseksi kodiksi, ei ole syytä arkailla rohkeitakaan ratkaisuja.

Koti kolmelle lämpiää hyödyntäen vesi-ilmalämpöpumppua ja takkaa

128 huoneistoneliön talossa on kolme makuuhuonetta. 11-vuotiaan Siina-tyttären valtakunta on muista huoneista erillään heti sisääntulon vieressä. Kahden muun makuuhuoneen ovet ovat vastakkain. Niiden väliin jää Helin ja Pasin makuuhuoneen yhteyteen rakennettu vaatehuone.

Tontilla on valmiina jo tallirakennuskin. Se pystytettiin pitkästä puutavarasta. Lämmitysmuodoksi olisi todennäköisesti valittu maalämpö, mutta sitä alueen rakennusmääräykset eivät sallineet. Lämmitys hoidetaan vesi-ilmalämpöpumpulla ja massiivisella varaavalla takalla. Sahaa ja naulapyssyä ei ole vielä hävitetty, niitä tarvitaan kevään koittaessa takapihan terassin tekoon.

Liuskekiviä seinässä ja 40 metriä led-nauhaa vinossa sisäkatossa

Vieraalla ottaa aikansa valita, siirtääkö silmänsä lattiaan, kattoon vai väliseiniin. Mikään niistä ei ole toteutettu tavanomaisilla ratkaisuilla. Värimaailma on rajattu tiukasti mustaan, harmaaseen ja valkoiseen. Tummia pintoja on paljon.

Hirsiseinät on pintakäsitelty kuultovalkoisella Colorian-luonnonmaalilla. Se takaa hirsien hengittävyyden ja on M1-luokiteltu. Parin metrin hirsipaneeliseinä makuuhuoneiden välissä on saanut tumman maalin.

Oleskelutilojen lattia on tavallista betonivalua, johon on kiillotettu silikaattipinta. Lopputulos on harvinaisen tyylikäs – siitä pitää, vaikka ei muuten betonipintojen ystävä olisikaan. Valu tehtiin omana työnä ja viimeistelyn hoiti Ecofloor Oy. Makuuhuoneiden lattiat ovat Wikandersin vinyylikorkkia.

Mustaa liuskekiveä on totuttu näkemään lattioilla ja niissäkin yleensä ulkotiloissa. Heli sen sijaan halusi sellaisen olohuoneen suurimman seinäpinnan verhoiluksi. Painavien kivien asennus oli melkoinen urakka. Ne täytyi ruuvata taustalevyyn kiinni.

Valkoista kattopaneelia ei voi kutsua erityisen näyttäväksi, ellei asennusta hoideta Sundströmien idealla: vinossa katossa kulkee huoneen päästä päähän viisi led-valonauhaa. Pasilla ja Hannulla oli melkoinen urakka valonauhojen välissä kulkevien paneelien sahaamisessa määrämittaan.

Laattoja valitessaan Heli ja Pasi tykästyivät isoihin, tummiin vaihtoehtoihin. Kylpyhuoneen pinnat hakevat tyylikkyydessä vertaistaan.

Artikkeli on muokattu Uusi koti -lehden numerossa 2/2021 julkaistusta jutusta.

Ensiasunnoksi hirsitalo – Rakentajatarina

– Aika paljon asuntonäyttöjä kierrettiin, mutta lopulta päätimme hypätä rohkeasti syvään päähän ja ryhtyä talonrakentajiksi. Saatiin kerralla omanlainen.

Näin kertovat Lauri ja Noora Haapanen, jotka rakentavat omaa hirsikotiaan Turun ja Kaarinan rajalle. Mikään markkinoilla ollut asunto ei tuntunut pariskunnan mielestä omalta. Kummatkin olivat varmoja, että jossain vaiheessa he haluaisivat joka tapauksessa asua omakotitalossa. Väliaikaisen asunnon ostamisen sijaan päätettiin kerralla rakentaa oma: ajan kanssa yhdessä suunniteltu, juuri omanlainen koti.

– Omakotiasuminen on ehdottomasti meidän juttu. Siellä on tilaa tehdä ja olla: verhoilla kirppikseltä löytynyt tuoli, korjata polkupyörää, nikkaroida, pestä auto, hoitaa puutarhaa. Olemme kummatkin tottuneet omakotitaloelämään ja tiedämme minkä verran työtä se toisinaan vaatii.

Hirsi kertoo omaa hiljaista tarinaansa

Hirsi oli rakennusmateriaalina lopulta pariskunnalle luonteva valinta. Noora on viettänyt lapsuutensa 1800-luvulta peräisin olevassa hirsitalossa, ja Laurin juuret ovat Vanhan Rauman puutalokortteleissa. Molempia kiehtoi paitsi hirren ajattomuus ja kestävyys myös seinärakenteen yksinkertaisuus.

– Puu on kasvanut pitkään ja sillä on oma historiansa kerrottavanaan. Lisäksi hirsi on materiaalina rauhoittava ja tuo kotiin lämpöä ja kotoisuutta. Vaikka tontilla ei olisi hehtaareja pihamaata, on kodissa silti luontomainen tunnelma.

Sekä Noora että Lauri työskentelevät musiikin parissa, Noora musiikkipedagogina ja Lauri kapellimestarina. Kun töissä korvat ovat kovalla käytöllä, kotona osaa arvostaa hiljaisuutta. Siksi hirren erinomaiset akustiset ominaisuudet saavat kiitosta.

Pariskunta kartoitti eri talotoimittajia. K-Raudan talomyyjän Jukka Lamminpään kanssa yhteistyö alkoi sujua niin mallikkaasti, että rakennusprojekti päätettiin viedä maaliin asti hänen kanssaan. Talotoimittajaksi valikoitui Kimara Hirsitalo.

– Kimaran taustalla on isot ja luotettavat toimijat, Kesko ja Kontio, joten voimme luottaa siihen, että kaikki toimii asiantuntevasti ja jouhevasti.

– Esimerkiksi yhdessä toimitetussa hirsipaketissa oli nirhauma. Soitimme lähettämöön ja jo parissa tunnissa saimme ilmoituksen, että uusi hirsi tehdään saman tien ja lastataan lähetettäväksi vielä saman päivän aikana. Lisäksi kaikki hirret on numeroitu ja niiden paikat merkitty selkeästi. Näin isossa projektissa on tärkeää, että asiat sujuvat kuten pitääkin.
Myös Lamminpään mielestä yhteispeli eri toimijoiden välillä sujui hyvin, ja suuri kiitos tästä kuuluukin nimenomaan Haapasille.

– Noora ja Lauri suhtautuivat hyvin joustavasti ja neuvottelevasti rakennusvalvonnan muuttuviin vaatimuksiin. Lisäksi pääsuunnittelija, pariskunnan tuttu, hoiti koko rakennuslupaprosessin todella jämäkästi. Näillä asioilla oli suuri merkitys onnistuneen lopputuloksen kannalta.

Ei kompromisseja

Uuden kodin suunnittelu tehtiin kaikessa rauhassa. Molemmilla oli selvät sävelet talon ominaisuuksien suhteen, ja Kimaralta löytyi toiveita vastaava pohjamalli suunnittelun pohjaksi ja muokattavaksi.

– Avoin olohuone-keittiö talon keskellä on kodin sydän: yhteinen tila täynnä elämää. Sisäänkäynnin yhteyteen halusimme tuulikaapin avoimen eteisen sijaan. Ja tietenkin kodin pitää olla avara ja valoisa, joten olohuoneen isot ikkunat ovat etelän suuntaan.

Aluksi taloon oli suunniteltu yksi yhteinen työhuone, mutta keväällä alkanut etätyö muutti suunnitelmia lennossa. Nyt pohjakuvassa on molemmille oma, hyvin äänieristetty ja omalla ilmanvaihdolla varustettu työhuone, jossa soittaminen ja työskentely sujuu omassa rauhassa. Autokatoksen yhteyteen tulee varasto sekä tekninen tila, joten ääntä pitävät laitteetkin ovat hieman erillään asuintiloista.

Rakennuslupavaiheessa katon muoto jouduttiin kertaalleen muuttamaan. Käytännössä sisätiloihin sillä ei juuri ollut merkitystä.

– Olemme tyytyväisiä lopputulokseen ja niin pitääkin olla. Emme haluaisi tyytyä kompromisseihin ja harmitella jälkikäteen, että omat toiveet eivät täyttyneet. Koti on suuri päätös, ja on tärkeää herätä joka aamu tyytyväisenä omiin valintoihin.

Askel kerrallaan yhdessä eteenpäin

Pariskunta valitsi toimitusasteeksi hirsipaketin, eli he rakentavat kodin suurelta osin itse ja omien kontaktiensa avulla. Eri työvaiheiden kilpailuttaminen ja ammattilaisten löytäminen vie oman aikansa, mutta tarjoaa myös mahdollisuuden vaikuttaa eri työvaiheisiin enemmän.

– Voimme vertailla paremmin hintoja ja käyttää eri työvaiheissa esimerkiksi ennestään tuttuja ammattilaisia. Meille on tärkeää, että saamme itse päättää ketkä kotiamme rakentavat. Siitä syntyy erityinen yhdessä tekemisen tunne. Hyvä vastaava mestari on auttanut paljon ja pitänyt yhteispelin toimimassa.

Itse rakentaminen mahdollistaa myös sen, että kotiin liittyviä päätöksiä päästään tekemään kaikessa rauhassa. Esimerkiksi lopulliset sisustusvalinnat halutaan tehdä vasta, kun seinät ovat pystyssä ja tilojen hahmottaminen on helpompaa.

– Menemme askel kerrallaan aina seuraavaan työvaiheeseen. Näin vältetään hutivalinnat. Tiedämme kyllä minkä mallinen keittiöstä tulee ja minkälainen kaappijako siellä on, mutta lopulliset laattavalinnat ja muut teemme vasta kun sen aika on. Onneksi makumme on melko samanlainen. Keskustelemme myös mielellämme kaikista ratkaisuista ammattilaisten kanssa. Heillä on valtavasti hiljaista tietoa eri työvaiheista.

Vakavasti haaveillen

Haapasten hirsikoti rakentuu vaihe kerrallaan. Rakennusprojektin edistyessä myös jännitys nousee.

– Odotamme aina seuraavaa työvaihetta entistä innokkaammin. Oikeastaan nyt uskallamme jo nauttia joka hetkestä.

Entä mitä vinkkejä pariskunnalla olisi rakentamista suunnitteleville?

– Haaveilu kannattaa ottaa vakavasti! Dokumentoikaa kaikki, kirjatkaa ylös toiveet ja ideat ja kaikki mitä kodilta oikeasti haluatte. Eri vaihtoehtoja on valtavasti, ja lopulta ei enää mitenkään voi muistaa minkälaisesta maalisävystä joskus aikoinaan haaveili. Ja luottakaa itseenne ja siihen mitä haluatte, sillä koti tehdään teille ja sen pitää miellyttää vain teitä.

Hirsikoti nousi lapsuusmaisemiin – Rakentajatarina

Unelma saaristossa asumisesta oli kytenyt pariskunnan mielessä kauan. Lapsuudenmaisemissa Varsinais-Suomessa sijaitsi isovanhempien tontille rakennettu suvun yhteinen kesämökki, jossa oleiltiin myös talviaikoina. Vuosi vuodelta saariston rauha tuntui entistä vetovoimaisemmilta ja kaupunkiasuminen tuntui jopa ahdistavalta. Maaseutukodin haaveilussa oli menty jo niin pitkälle, että sopiva talomalli ja talon paikkakin oli katsottu valmiiksi. Koti haluttiin korkeammalle rinteeseen, samalle paikalle, jossa oli aikoinaan sijainnut mummola ja josta näkymät suoraan merelle ovat aiempaakin paremmat. Rinnettä myötäilevän ratkaisun sijaan korkeat perustuspilarit nostavat talon tasaiseen korkeuteen. – Olimme pitkään miettineet, minkälainen talo tontille rakennettaisiin, jos voisimme tontin lunastaa kokonaan itsellemme. Muutama vuosi sitten siihen tarjoutui tilaisuus ja sen jälkeen pistettiin heti toimeksi. Olimme katsoneet Raision K-Rauta Kuninkojan valikoimasta Kimara Hirsitaloa. Kimara 161 -malli oli meidän suosikkimme, jota on nyt muokattu paremmin meidän tarpeisiimme sopivammaksi.

Talo osaksi maisemaa

Tämän mallin viisto pulpettikatto hyödynnettiin sisätiloissa, jolloin tilat tuntuvat neliöitään huomattavasti suuremmilta. Virallinen neliömäärä ei muutoinkaan anna täyttä kuvaa kodista, sillä merenpuoleiset maisema-ikkunat tuovat ympäristön osaksi kotia ja taloa kiertävät terassit ovat käytössä aina kun sää sen sallii. Alun perin pohjassa oli kolme makuuhuonetta, mutta se haluttiin supistaa kahteen. Samalla kun yksi makuuhuone jätettiin pois, saatiin avonaista keittiö-olohuonealuetta tuupattua hieman isommaksi. Huoneistoalaa kodissa on kaikkiaan 104 neliötä ja huoneita kahden makuuhuoneen ja tupamaisen olohuoneen lisäksi kodinhoitohuone sekä kylpy-/saunatilat. Avotila talon keskellä on kodin ydin, missä vietetään aikaa ja ikkunoista avautuu maisema meren poukamaan. Keittiö ostettiin Kalustetukku Charmian valikoimasta. Selkeälinjainen keittiö ja sen edessä oleva suuri saareke täyttävät kaikki kokkaajan toiveet. Valkoiset kaapistot ovat raikas kontrasti sementinväriselle laattalattialle ja puunvärisille, vahatuille hirsiseinille.

Muuttovalmis hirsitalo on helppo ratkaisu

Kimara Hirsitalon voi rakentaa monella eri tavalla: rakentaa voi kokonaan itse, pyytää avuksi K-Raudan laajaa kumppaniverkostoa tai tilata talotehtaan asennuspaketin. Pariskunta halusi rakentaa uuden kotinsa mahdollisimman stressittömästi, sillä rakentamiseen ei riittänyt aikaa oman työn ohessa.

– K-Raudasta saimme paljon apua, olimme siis osaavissa käsissä ensi hetkestä alkaen. Talomyyjä Jukka Lamminpää teki toivomamme muutokset nopeasti ja ryhtyi hoitamaan rakennusprosessia. Sitä kautta löytyi myös varsinaiset rakentajat eli Rakennusliike S. Kivelä. Valmiiksi rakentaminen sujui K-Raudan Lamminpään laajan asiantuntijaverkoston avulla.

Jokainen Kimara-rakentaja voi seurata rakennusprojektin etenemistä OmaKimara-extranetissä. Oman Kimaran sisustus- ja kalustusvalinnat on helppo tehdä K-Raudan laajasta valikoimasta, yhdessä K-Raudan asiantuntijoiden kanssa. Samasta paikasta löytyy kaikki tarvittava kodin sisälle ja ulos – myös puutarhaan, pihatöihin, vapaa-aikaan ja kodin piensisustukseen.

Hirsi on ylivertainen materiaali

Pariskunta valitsi kodikseen hirsitalon myös sen hyvän sisäilman ja materiaalin ekologisuuden vuoksi. Talo toteutettiin painumattomasta ristiinlaminoidusta hirrestä jiirinurkilla, mikä tekee ilmeestä modernin. Nykyaikaisella teknologialla valmistettu hirsirakennus on tiivis ja energiatehokas. Massiivisella hirsiseinällä on hyvä lämmönvarauskyky ja seinän pinta henkii aina sopivaa lämpötilaa. Hirren ominaisuuksiin kuuluu myös kyky tasata lämpötilaeroja, jolloin hirsirakennuksen lämmitys- ja viilennystarve on pienempi. Kodin lämmönlähteenä on Mitsubishi Heavy Industries -ilma-vesilämpöpumppu. Lisänä on varaava takka, joka tuo myös tunnelmaa.

Hirsitalo sopii myös kaupunkiin – Rakentajatarina

Suunniteltu lapsiperhettä ajatellen

Muodoiltaan modernissa talossa on täydet kaksi kerrosta. Pohjaratkaisulla on tähdätty lapsiperheen sujuvaan arkeen. Makuuhuoneista yksi on alakerrassa. Ylhäällä on kolmen makuuhuoneen lisäksi aulatila, josta saa lapsille keskitetyn leikki- ja pelihuoneen. Aulan yhteydessä on parveke, josta näkee puiden välistä pilkottavan meren. Rantaan on talolta muutaman minuutin kävelymatka. Parvekkeen alapuolella on etelään suuntaava terassi, jonne on käynti oleskelutiloista. Tupakeittiöllä on kokoa noin 40 neliötä. Se jatkuu esteettömästi sisääntuloeteisenä. Portaikko on sijoitettu keittiön viereen. Portaiden toiselta sivustalta löytyvät saunatilat. Niiden yhteydessä on erillinen vilvoitteluterassi. Kodinhoitohuone on yläkerrassa kylpyhuoneen vieressä. Pestyt vaatteet on sieltä lyhyt matka siirtää makuuhuoneiden kaapistoihin. Päämakuuhuoneen yhteydessä on erillinen vaatehuone.

Moderni ja kodikas hirsikoti

Keittiö on kompakti ja toiminnallinen. Kaikki säilytystilat ovat saavutettavissa muutamalla askeleella. Liesi ja vesipiste on sijoitettu oikeaoppisesti rinnakkain ja niiden väliin jää sopivasti työskentelytilaa. Niemeke jakaa keittiön hyvin ruokailutilasta. Niemekkeen päällä on hyvin työskentelytilaa ja siihen on helppo kattaa arkipäivää runsaampi ruokatarjoilu. Keittiön koneistuksessa on mukana pieni viinikaappi.

Tunnelma talossa on pääosin moderni, mutta perinteisen hirsitalonkin elementtejä on mukana. Väritys on vaalea, hirsipinnoilla on kuultavaa valkoista ja alakerran lattiat ovat vaaleaa laattaa. Olohuoneen pönttöuuni ja eteisen seinässä näkyvät hirsien lohenpyrstöliitokset vievät ajatukset mummolaan. Puun vahva läsnäolo tuo kodikkuutta. Valkoiset seinät sopivat erityisen hyvin kaupunkihirsitaloon ja eteläseinustan kauniin ruskea väritys on tyylikäs lisä kokonaisilmeeseen.

Artikkeli on lyhennelmä Uusi Koti -lehden numerossa 1/2020 julkaistusta jutusta.

Vaalea hirsikoti järven rannalla – Rakentajatarina

Tämä upea hirsikoti nousi järven rantaan Forssaan, kantahämäläiseen pikkukaupunkiin. Ainaisena haaveena rakentajapariskunnalla on ollut talon rakentaminen rantatontille. Kaksi vuotta sitten tuli myyntiin muutaman kilometrin päästä keskustasta lähes 2000-neliöinen vanha mökkitontti, johon kuului 40 metriä Kaukjärven rantaa ja rakennusoikeutta yli 400 neliötä. Pariskunta iski siihen kiinni välittömästi, ja päätös uuden kodin rakentamisesta syntyi nopeasti.

Uuden kodin suunnittelu ja rakentamaan pääseminen sujuivat jouhevasti pariskunnan käydessä kotikaupunkinsa K-Raudassa. Kaupan talomyynnissä työskentelee arkkitehti Päivi Vuori, joka laati suunnitelman unelmatalosta ja teki saman tien tarjouksen Kimara-hirsitoimituksesta. Rakentajat laittoivat nimensä kauppakirjaan ja ryhtyivät raivaamaan tonttia perustuksille. Taloon päästiin muuttamaan vuoden 2018 lopulla, aivan joulun alla.

Aikuiseen elämään suunniteltu

Rakentajat tiesivät tarkalleen mitä halusivat: niin tontin ehdoilla kuin kahden aikuisen asumisodotuksilla suunnitellun hirsitalon. Massiivipuisissa seinissä heitä miellyttää luonnonmukaisuus ja hirsien ulkonäkö – paksujen puuseinien tuoma tunnelma. Epäsymmetrisellä harjakatolla varustetusta talosta tuli 1,5-kerroksinen ja seinät tehtiin painumattomista hirsistä. Kehikko on kaikilta ominaisuuksiltaan nykyaikainen. Hirret kulkevat kaikissa seinissä samassa tasossa ja ne yhdistyvät toisiinsa jiiriliitoksilla. Hirsien saumarako on todella kapea.

Talo on iso, kerrosala kohoaa reilusti yli 200 neliön, kun autokatos ja ulkovarasto on rakennettu kiinni taloon. Huoneistoalaa on 184 neliötä. Niistä yli kolmannes on käytetty oleskelutilaan, jonka korkeuskin on kurkihirren kohdalla 6,5 metriä. Oleskelutila on myös kaksi porrasaskelmaa alempana alakerran muita tiloja. Makuuhuoneita haluttiin vain kolme. Kolme aikuista poikaa tulevat harvoin samanaikaisesti yökylään. Silloin kuin tulevat, kaikille kyllä löytyy yösija, kun parven avo-osaankin sijataan vuoteita. Parvella on yksi 14-neliöinen erillishuone, jonka käytössä on oma wc.

Järvimaisema suunnittelun lähtökohtana

Tilojen suunnittelussa otettiin tarkoin huomioon näkymä järvelle. Rantamaisema kantaa ulko-ovelle saakka avoeteisen ja oleskelutilan kautta. Pariskunnan makuuhuone on oleskelutilojen takana, mutta se levittäytyy yli keittiön seinälinjan. Sieltä on ikkuna sivuterassille ja näkymä rantaviivaan saakka. Sisäpinnat ovat vaaleita, ja vaaleat hirsiseinät ovatkin keskeinen osa kodin sisustusta. Nämä rakentajat ovat tarkkoja sisustajia – kaiken pitää sointua yhteen. Pintamateriaalit valittiin yhdessä tuumin.

Rakennusurakastakin selvittiin tutulla joukolla, niin sukulaisten kuin ammattilaistenkin avulla. Keittiöostoksille lähdettiin Forssan K-Rautaan, jossa pariskunta ihastui ensi näkemällä saksalaiseen Noblessa-keittiöön. Huomio kiinnittyi kalusteiden laatuun ja keittiön ulkonäköä sekä käyttömukavuutta lisääviin yksityiskohtiin. Alakaapit on ryhmitelty kahdelle seinälle ja keskellä on saareke. Sen eteen hankittiin uudet, metallijalkaiset baarituolit. Baarituolien lisäksi muuton yhteydessä hankittiin ainoastaan yksi sänky ja parvelle vuodesohva. Kaikki muu on vanhaa, aikanaan harkiten valittua ja osittain itse tuunattua irtaimistoa.

Musta hirsiunelma kalliolla – Rakentajatarina

– Meillä oli mielikuva pyöröhirrestä ja niiden perinteisistä nurkkaratkaisuista, joten nähtyämme modernilla tavalla toteutetun hirsitalon olimme suorastaan myytyjä. Tällaisen mekin halusimme, rakentajat kertovat. Tarjouksia otettiin useammalta eri toimijalta, ja kukkarolle sopivin kokonaisuus saatiin Kimara Hirsitaloilta, josta päätettiin tilata talon lisäksi samalla myös yhteensopiva autotalli-varasto. Kimaran talopaketti otettiin säältä suojaan asennuksella (SSA), jonka jälkeen ostajat rakensivat kodin itse loppuun. Koti valmistui vuodessa, autotalli on vielä osittain kesken. Talon ympärille on rakennettu jo terassitkin, mutta niitä laajennetaan tulevana kesänä vielä aiempaakin suuremmiksi. – Talotehtaan jäljiltä oli helppo lähteä jatkamaan rakentamista, itse loppuun tekemällä saimme melko paljon kustannussäästöjä. Meille rakentaminen ei ollut stressaava kokemus lainkaan!

Kaavan vaatimusten mukaan

Pariskunta löysi talolleen tontin Turun liepeiltä, jonne oli kaavoitettu kokonainen rypäs uusia tontteja vanhan asuinalueen jatkoksi. Tämä kyseinen kallioinen tontti sijaitsee tien päässä ja on hieman naapurustoa korkeammalla. Lähes suoraan kotiovelta alkavat metsäpolut ja lenkkimaastot. Rauhallisella alueella on lasten turvallista leikkiä ja kasvaa. Kaava asetti vaatimuksia talon ulkonäölle: sen piti olla puutalo ja tien puolella ulkoverhoilun värin piti olla tummanharmaa. Lisäksi katon tuli olla musta tiilikatto. Modernilinjainen hirsirakennus sopi rakennusvalvontavirastolle oikein hyvin. Talohaaveilun alkuaikoina nähty moderni hirsitalo oli jäänyt niin vahvasti pariskunnan mieleen, että kodiksi haluttiin vastaavan kaltainen malli. Kimaralla ei ollut perusvalikoimissaan sellaista, mutta onneksi yrityksen talomalleista voidaan muokata yksilöllisiä ja omaan tarpeisiin sopivia.

Selkeä huonejärjestys

Perheelle oli tärkeää, että kodissa on suuri, avoin keskitila, jonka ympärille muut huoneet on rytmitetty. Yhteensä 130-neliöisestä kodista varattiin keskitilalle noin 50 neliötä, talon päätyyn sijoitettiin pariovien taakse vanhempien suurikokoinen makuuhuone ja molemmille lapsille on omat makuuhuoneensa olohuoneen vieressä. Eteisestä on käynti kodinhoitohuoneeseen ja sauna-kylpytiloihin. Käytännölliset ja arkea helpottavat ratkaisut ovat kaltaisellemme pienten lasten perheelle todella tärkeitä. Avoimessa tilassa lasten leikkejä on helpompi valvoa. Kurahaalareista ja koiran tassuista kantautuva kura ja lika täytyy saada pysäytettyä jo kodinhoitohuoneeseen, siksipä kodissa onkin tarkkaan mietitty kulkuväylät ulos. Kauppakassit voi nostaa suoraan jääkaapin viereen keittiön ovesta, kodinhoitohuoneesta pääsee suoraan huuhtelemaan kurat ja viemään lapsen vaunuissaan ulos terassille nukkumaan.

Klassinen värimaailma pienellä kimalluksella

Kun ulkoseinät ovat mustanpuhuvia, haluttiin sisätiloista heleän valkoisia, se tekee tiloista entistäkin avarampia. Väliseinäpaneelit viimeisteltiin vahalla. Käytössä ollut ympäristöystävällinen Bloomin geelimäinen paneelivaha peittää hyvin, eikä kellastu herkästi ajan saatossa. Lattiamateriaaliksi ajateltiin ensin helppohoitoista vinyylilattiaa, mutta lopulta päädyttiin suurikokoiseen, keraamiseen laattaan. Olisikin ollut ristiriitaista valita muovimateriaalia lattiaan, kun seiniinkään ei sitä missään nimessä haluttu. Rakentajat ovat tyytyväisiä valintaan. Pieni kimallus laatassa tekee sen kauniiksi, ja lisäksi se on todella helppohoitoinen. Eikä se ole lainkaan liukas lasten leikkiä tai koirien juosta.

Turvallinen ja ekologinen koti

Ekologisuus painoi vaakakupissa paljon. Hirren erinomaiset ominaisuudet olivat seikka, minkä vuoksi he halusivat itselleen kodiksi hirsitalon. Monikerroksiset lamellihirret eivät tarvitse erillistä verhoilua, muovia tai muita lisäeristeitä pitääkseen kodin lämpimänä. – Valitsimme lamellihirren, joka on paksuudeltaan 205 ja korkeudeltaan 275 mm. Viime talvi oli kova pakkastalvi ja tuolloin tuli todistettua, että kodissa tarkenee erittäin hyvin huolimatta pelkästä hirsirakenteesta ja suurista maisemaikkunoista. Hirsitalon sisäilma on aina hyvä hengittää, sillä hirsi tasaa kosteutta ja lämpötiloja. Kodissa ei myöskään tarvitse rakennusmateriaalin ansiosta huolehtia kaiusta, vaikka lattiana on kovapintainen laatta ja talossa on suuria ikkunapintoja. Myös lämmitysmuodoksi valittiin ekoviisaampi vaihtoehto: Thermian 8 kilowatin maalämpöpumppu, joka on yhdistetty vesikiertoiseen lattialämmitykseen. Samaisessa koneessa on myös kustannustehokas viilennysyksikkö. Lisää lämpöä ja tunnelmaa saadaan kotiin vielä oleskelutilassa olevalla takalla.

Hulppea hirsitalo rannan parhaalla paikalla – Rakentajatarina

Talo tontin komeimmalle paikalle

Mikkelissä rantaelämään on Suomen parhaimmat puitteet. Kaupungin alueella on 950 järveä ja niiden myötä enemmän mökkiläisiä kuin missään muualla. Myös omarantaisia omakotitalotontteja on runsaasti. Tämän tarinan Kimara-rakentajat hankkivat kahden hehtaarin maa-alueen Ylimmäisen rannalta jo useampi vuosikymmen sitten. Ensimmäiseksi sinne rakennettiin kelohirsinen sauna. Vasaroiden pauke ei loppunut siihen, sillä vuosien saatossa kelosauna on saanut seurakseen seitsemän muuta hirsirakennusta: saunoja ja majoitustiloja. Tontin korkein paikka, muutaman kymmenen metriä rannasta nouseva kallionlaki  kuitenkin säilyi vapaana kymmeniä vuosia. Kunnes pariskunta tuumasi, että valloitetaan sekin ja rakennetaan toisen tyylinen hirsitalo. Rakennusoikeutta tontilla oli yllin kyllin ja rakennusluvan sai myös vakituiselle asumukselle. Niin hirsitalo tehtiin omakotitalon määräysten mukaisesti ja varustettiin täydellisesti mukavaan, jokapäiväiseen asumiseen.

Kimara Aurinkorinne hurmasi jälleen

Rakentajapariskunta on tottunut asioimaan paikallisessa K-Raudassa ja sieltä löytyi kaikki tarvittavat materiaalit taloprojektiin. Kimara-hirsitaloperheestä miellytti tyyliltään Aurinkorinne-malli, joka löi itsensä läpi Hyvinkään asuntomessuilla vuonna 2013. Tontille sopivimmaksi todettiin Kimara K117, jonka ulkonäkö vastaa Aurinkorinnettä. Pohjamalliin tehtiin muutamia muutoksia: Kun makuuhuoneita ei tarvittu kolmea, jätettiin yhdestä väliseinä pois ja muutenkin tilava olohuone sai jatkeekseen television katseluun kalustetun tilan. Talon toista päätyä jatkettiin koko rakennuksen levyisellä autokatoksella, josta on sisäänkäynti kodinhoitohuoneeseen. Pihatöissä isoin urakka oli laiturille laskeutuvien portaiden nikkarointi. Aikaa ja lautatavaraa tarvittiin paljon ennen kuin kalliota myötäilevä kulkureitti levähdyspaikkoineen oli valmis.

Hyviä ja harkittuja ratkaisuja

Rakentajat hoitivat itsenäisesti talon sisustuksen, valitsivat pintamateriaalit ja ostivat huonekalut. Keittiöön löytyi vaalea Petra-keittiö, lattiaan asennettiin Parlan parketti ja seinät saivat hennosti valkoisen kuultokäsittelyn. Olohuoneen suuriin ikkunoihin löydettiin sähkömoottorilla toimivat Somfy-kaihdinverhot. Jos aurinko alkaa porottaa liiaksi sisään, kaihtimet saa vaivattomasti laskettua valoa torjumaan. Istumapaikat löytyvät kahdesta vastakkain sijoitetusta sohvasta. Niillä istuessa päät saa käännettyä rannan suuntaan. Terassilla on lasikaiteet, jotka näyttävät hyviltä myös rannan suunnasta katsottaessa. Olohuoneen nurkassa on kookas Tulikiven perinteinen vuolukivitakka. Sähkölämmityksen rinnalla talossa on myös poistoilmalämpöpumppu, joten ostoenergiaa ei hirsitalon lämpimänä pitämiseen paljon tarvita.

OTA YHTEYTTÄ KIMARA-MYYJÄÄSI JA KYSY LISÄÄ

Hirsiunelma järven rannalla – Rakentajatarina

Annika Lahtinen ja Mika Miettinen sekä perheen kolme lasta arvostavat hirsitalon asumismukavuutta ja kodin miellyttävää puun tuoksua. Eron toisenlaiseen huoneilmaan huomaa, kun on muutaman päivän poissa. Kun avaa kotioven, nuuhkaisee heti eteisessä keuhkonsa täyteen huikeaa luonnon tuoksua. Kallaveden rannalle savolaiskylän rauhaan noussut hirsitalo on perheen kolmas itse rakentama koti. Mika on hankkinut talopaketin jokaiseen urakkaansa K-Raudasta. Kaksi ensimmäistä olivat puuelementtitaloja, ja tällekin tontille sellaista ensin mietittiin, mutta ulkoverhoiluun olisi käytetty hirsipaneelia. Kun ajatus saatettiin K-Raudan tutun talomyyjän korviin, ehdotti hän välittömästi hirsirunkoista Kimara Hirsitaloa. Ehdotusta ei tarvinnut pitkään miettiä: Annika ja Mika tiesivät, että lamellihirsistä rakennetuissa massiivipuutaloissa asuminen on terveellistä ja ekologista.

Räätälöidysti toiveiden mukainen

Kimaran mallistoa selaillessa Aurinkorinne-mallin ulkonäkö miellytti eniten, mutta pohjaratkaisu haluttiin räätälöidä oman perheen tarpeisiin ja toiveisiin. Makuuhuoneita tarvittiin neljä, kun talokauppaa tehdessä oli toivelistalla kolmas lapsi. Taloon haluttiin mahdollisimman iso ja avara tupakeittiö. Mika luonnosteli pohjaratkaisun käyttäen pohjana Kimara K144 -mallia. Kun kaikki suunnitelmat olivat valmiina, talolla oli Aurinkorinteen ulkonäkö olohuoneen korkeine ikkunaerkkereineen. 142 huoneistoneliötä käytettiin hyödyksi tehokkaasti ja nerokkaasti. Lasten makuuhuoneet jäävät eteisen oikealle puolelle ja oleskelutilat sekä Annikan ja Mikan omalla terassiuloskäynnillä varustettu makuuhuone eteisestä katsoen vasemmalle. Siellä on myös tilava kodinhoitohuone ja puulämmitteinen sauna. Kiukaan pesäluukku on kodinhoitohuoneen puolella.

Materiaalit K-Raudasta

Rakentaminen kesti seitsemän kuukautta. Mika oli mukana työn kaikissa vaiheissa, ja Annika antoi vahvan panoksen sisustamiseen. Ulkopuolista apua tarvittiin talon teknisiin töihin ja muuraamiseen. Suurin osa materiaaleista käytiin ostamassa tutusta K-Raudasta. Eteiseen valittiin erityisen näyttävä tapetti, ja väreiltään käänteisenä samanlainen löytyy myös vanhimman tyttären huoneesta. Muun muassa lattialaatat ja -laminaatit ovat Cello-sarjaa.

Tupakeittiön korkeaan väliseinään mietittiin ulkoseinien puupinnoista erottuvaa materiaalia, ja lopulta päädyttiin ajattomaan ja rouheaan tiileen. Kaikissa väliseinissä on eristeenä ekovillaa. Saunan lauteet Mika teki järvestä muutama vuosi sitten löytämästään uppotukista. Paikallinen sahuri sirkkelöi siitä komeita lankkuja, joista Mika nikkaroi tilavaan löylyhuoneeseen lauteiden istuimet ja selkänojat. Lämpökäsitellystä puusta tehty terassi jatkuu pitkänä lautaverhoiltuna polkuna aina laiturille saakka.

Artikkeli on lyhennelmä Uusi Koti -lehdessä julkaistusta jutusta.

OTA YHTEYTTÄ KIMARA-MYYJÄÄSI JA KYSY LISÄÄ

Hirren hyvät ominaisuudet vakuuttivat – osa 2

Alkuvuodesta 2018 valmistuneen hirsikodin alakerta on lasten valtakuntaa ja yläkerta on varattu kokonaan aikuisille. Kodinhoitohuone, kylpyhuone, vaatehuone ja makuuhuone muodostavat oman osastonsa, jossa arki rullaa jouhevasti.

– Suihkusta vaatehuoneen kautta puhdasta päälle ja nukkumaan. Tämä helpottaa arkisen pyykkirumban hoitamistakin huomattavasti, kertoo Marika Mäkelä. – Olemme molemmat hoitoalalla, joten haluamme pitää kodinhoitohuoneen kokonaan puhtaana tilana.

Kodin pohjaratkaisu suunniteltiin toimimaan arjen ehdoilla: mihin laitetaan harrastuskamat, mihin likaiset pyykit on luontevinta laskea. Kompromissejakin jouduttiin tekemään, mutta ratkaisuissa onnistuttiin lopulta erinomaisesti. Tuloksena on koti, jossa on kaikki tarpeellinen käden ulottuvilla.

Skandinaavista tyyliä

Mäkelöiden koti on ilmeeltään skandinaavinen, mikä sopii hyvin yhteen vaalean, jykevän hirren kanssa. Uudet huonekalut sekoittuvat sujuvasti isoäidin perintökalusteisiin. Uuden kodin rakentamisen myötä myös iso osa sisustuksesta meni uusiksi. Vanha sohva muutti kyllä entisestä kodista uuteen, mutta myös sen vaihto on nyt käynyt mielessä. Maalit, listat, katot ja lattiat hankittiin kaikki helposti paikallisesta K-Raudasta.

– Osittain talo suunniteltiin haluamiemme sisustusratkaisujen pohjalta. Esimerkiksi sohvan koko ja paikka olivat tiedossa jo ennen rakentamista. Paljon on kuitenkin hankittu myös täysin uutena. Osa sisustusratkaisuista, kuten vaikkapa keittiön tuolit, mietitään huolella näin jälkikäteen. Pianon värikin vaihtui lopulta ruskeasta valkoiseen, pariskunta naurahtaa.

Ympärillä osaava tiimi

Vaikka budjetti lopulta ylittyikin liki kolmanneksella, ei rakentaminen lopulta ollut pariskunnan mielestä erityisen hankalaa.

– Tietysti kyseessä oli iso ja raskas projekti, mutta mitään varsinaista ”tuskavaihetta” rakentamiseen ei liittynyt. Käytimme lämpö-, vesi- ja ilmanvaihto- sekä sähköjärjestelmien suunnitteluun melko paljon aikaa ja sen loppuhinta hieman yllätti korkeudellaan, vaikka taloon ei mitään ihmeellistä ”haitekkia” tullutkaan.

Suurimmat kiitokset hommien sujumisesta kuuluvat Mäkelöiden mielestä ympärille kootulle tiimille ja eritoten kirvesmies Tero Talvisillalle. Putkimies, sähkömies, maarakentaja ja timpuri – ammattilaisilta työt hoituivat sovitusti aikataulussa.

– Rakentamisen paras vaihe oli hirsikehikon pystytys: hirsiseinä oli paitsi hienon näköinen myös hyvän tuoksuinen.

Helppo hengittää, hyvä nukkua

Mäkelät valitsivat materiaaliksi hirren muun muassa sen terveellisyyden ja ekologisuuden takia. Hyvät ominaisuudet konkretisoituivat melko varhaisessa vaiheessa: jo ensimmäiset tiivistetyiden seinien sisällä vietetyt hetket vakuuttivat hyvästä ilmanlaadusta.

– Parannus sisäilmassa huomattiin jo ennen kuin ilmanvaihtoa oli ehditty asentaa ja hirsitalon hyvä sisäilman laatu oli selkeästi huomattavissa. Asumismukavuuteen ovat olennaisesti vaikuttaneet myös hirsiseinän miellyttävä ja samalla rauhoittava ulkonäkö, hirsirakennuksen akustiikaltaan pehmeämpi äänimaailma ja ilmastointijärjestelmän hiljaisuus.

Hirsirakentamista pariskunta suosittelee lämpimästi jokaiselle. Yksi neuvo heillä kuitenkin on annettavana: – Valitkaa painumaton hirsi. Me päädyimme osin erehdyksessä painuvaan materiaaliin, mikä on aiheuttanut omat haasteensa rakentamisen eri vaiheissa.

Hirren hyvät ominaisuudet vakuuttivat – Rakentajatarina

Tuomas Mäkelä huokaa tyytyväisenä: maaliskuussa aloitettu rakennusprojekti on hyvällä mallilla ja perhe pääsee muuttamaan uuteen kotiinsa tammi–helmikuussa. – Nyt teemme väliseinien levytyksiä, eli talo alkaa näyttää talolta myös sisältä. Erityisesti lapset ovat innoissaan, kun omien huoneiden paikat alkavat hahmottua. Enää oma koti ei ole vain viivapiirros paperilla. Aloitusta edelsi pitkä ja huolellinen suunnittelu- ja valmisteluvaihe. Ensimmäinen versio talopohjasta oli paperilla jo vuotta aiemmin. Rakennustöistä ja projektin johtamisesta perhe on vastannut enimmäkseen itse. – Ammattitimpurin kanssa rakennetaan yhdessä 2–3 päivää viikossa ja lopun aikaa teen omatoimisesti. Onneksi työnantaja mahdollistaa 50 % työajan, Mäkelä sanoo. – Vaimo sitten pitää kotia pystyssä ja vastaa esimerkiksi kiintokalustuksen suunnittelusta sekä pintamateriaalien valinnoista. Näin rakentamiseen varattua aikaa ei kulu erilaisia suunnitelmia tehdessä tai tarjouksia hakiessa, ja työmaalla saadaan tarvittaessa suoraan vastaus esimerkiksi siihen, että minkä kokoinen kylpyamme on tulossa kylpyhuoneeseen. Tällä on iso merkitys kokonaisuuden kannalta.

Talo toiminnallisuuden ehdoilla

Uutta kotia suunniteltaessa lähtökohdaksi otettiin päivittäinen logistiikka ja tilojen toimivuus: mihin kahvinkeitin laitetaan, mihin lasketaan likaiset sukat, missä säilytetään pyöräily- ja urheilukamoja. Lopulta lähes kaikki toiveet pystyttiin ottamaan huomioon, mutta kompromissejakin vaadittiin. Isot linjat perhe suunnitteli itse, ja tutun rakennussuunnittelijan avustuksella toiveet ja realiteetit saatiin lopulta loksahtamaan paikoilleen melko lailla helposti. – Ensimmäisessä mallissa mentiin jo liikaakin talon toiminnallisuuden ehdoilla ja siitä syntyi hukkaneliöitä. Lopputuloksessa huomioidaan paremmin esimerkiksi taloa ympäröivät upeat maisemat. Myös lasten musiikkiharrastus otettiin huomioon, kun autotallista tehdään lapsille oma musiikkihuone. Auto saa talvehtia jatkossakin ulkona autokatoksessa. Aivan ensimmäistä kertaa Mäkelä ei vasaraan tarttunut, vaan hänellä on kokemusta pienelementtitalon rakentamisesta reilun kymmenen vuoden takaa. Toinen talo oli varmaankin helpompi?

– Ei ole ollut, Mäkelä naurahtaa. – En voi todellakaan sanoa osaavani rakentaa taloa yksin. Tietysti moni perusasia on nyt paremmin hallussa. Eri työvaiheet eivät tulee enää yllätyksenä ja projektin hallinta on helpompaa, mutta kaksikerroksisen rinnetalon rakentamisessa on omat haasteensa. Autokatos, parveke, terassi ja iso sisäänkäynti toisesta kerroksesta näyttävät paperilla hienoilta, mutta käytännössä toteutus juurikin rinteessä voi olla hankalaa. Rakentaminen on hidasta sekä vaativaa ja sitä myöten kustannukset mm. työtunteina, telinevuokrina ja nosturipalveluina voivat nousta yllättävän paljon. Erityisesti Mäkelä kehottaa käyttämään aikaa hyvän urakoitsijaverkoston kokoamiseen ja taitavan timpurin löytämiseen. Ennen kuin laaditaan mitään tarkkoja aikatauluja, on tärkeää, että kaikille projektiin osallistuville urakoitsijoille on selvillä millä aikataululla kenenkin palveluja tarvitaan. – Työt sujuvat huomattavasti helpommin, kun esimerkiksi maanrakentaja, putkimies, timpuri ja sähkömies toimivat saumattomasti yhteen ja tietävät milloin heidän palveluja tarvitaan. On hyvä kuitenkin muistaa, että hartiapankkirakentaja toimii työmaan vastaavana työvaihekoordinaattorina itse ja huolehtii ja vastaa siitä, että kunkin työvaiheen suorittaja on tietoinen työmaan eri vaiheista ja tarpeista riittävän ajoissa. Meillä varsinkin timpuri ja tarvittaessa vastaava mestari ovat olleet tässä apuna.

Yksinkertainen ja ymmärrettävä seinärakenne

Hirrestä rakentaminen on pyörinyt Mäkelän mielessä jo parikymmentä vuotta. Eniten miellytti seinärakenteen yksinkertaisuus: yksi materiaali sisäpinnasta ulkopintaan asti.

– Tietysti hirsirakenteen ekologisuus ja vaikutus mm. sisäilman laatuun olivat allergisella perheellä syy materiaalin valintaan. Ja onhan hirsi trendikäs materiaali. Myös tuttavaperheen hyvät kokemukset uudesta hirsitalosta vaikuttivat päätökseemme.

Mäkelä korostaa talon valinnassa myös hyvän myyjän merkitystä. Risuja saavat niin hätäilijät kuin muiden myyjien haukkujatkin.

– Meidän oma myyjämme Jukka Lamminpää K-Rauta Kuninkojasta jopa hieman toppuutteli meidän intoamme ja kehotti miettimään asioita rauhassa. Tuli tunne, että meillä oli vapaus päättää itse ja että kaikki tehtiin huolellisesti alusta loppuun.

Lue rakentajatarinan valmistumisen jälkeinen jatko-osa täällä.

Perinteinen hirsikoti metsän keskellä – Rakentajatarina

Paljon perinteikkäitä hirsikodin elementtejä

Hirsirungolle haluttiin tekijä, jolla on vankka tietotaito pitkäikäisen perinnetalon valmistamisesta. Valituksi tuli Keskon edustama Kimara, jonka mallistosta löytyi mieleinen talo niin ulkonäöltään kuin neliöiltään: Kimara 152. Arkkitehti teki siihen pariskunnan toivomat muutokset ja huoneistoalaksi tuli lopulta 161 neliötä. Tasakertaan ulottuva hirsikehikko on tehty 205 mm paksuisesta lamellihirrestä. Talokaupan myötä paikallisesta Rautiasta (nyk. K-Rauta) tuli tuttu paikka ja lähes kaikki rakennusmateriaalit hankittiin sieltä. Hirsitalolle ominaisen pitkänurkan ja harjakaton lisäksi talossa on paljon muitakin perinteisiä elementtejä: veranta, erkkeri, parveke, lyhtyikkuna ja avokuisti, joka on erityisesti perheen kissojen vartiopaikka. Lisäksi talolle tehtiin perinteinen rossipohja, jossa ilma kiertää ja rakenteet pysyvät terveinä.

Oman käden jälki näkyvissä

Rakennustöistä rakentajapari halusi tehdä mahdollisimman paljon itse. Molemmat olivat vuorollaan poissa päivätöistä ja ahkeroivat rakennustyömaalla kirvesmiehen apuna. Jopa hitsaustöitä, kuten portaiden ja parven metallikaiteet, hoidettiin omin, osaavin voimin. Oman käden jälki näkyykin kodissa kaikkialla: esimerkiksi saunan tuliseinä on päällystetty lasten kanssa pihalta kerätyillä kivillä. Budjetissa pysymiseksi mietittiin tarkoin, mihin sisustuksen yksityiskohtiin panostetaan enemmän ja mihin vähemmän. Keittiöstä ei haluttu tinkiä ja siitä tuli kaikki toiveet täyttävä. Se on toiminnallinen ja ulkonäöltään täysin asukkaiden maun mukainen. Yksityiskohdat on mietitty tarkkaan myös kodinhoitohuoneessa ja saunatiloissa. Koko perhe viihtyy tilavassa ja valoisassa saunassa, jonka lauteina toimivat itse tehdyt jakkarat.

Kolme värikästä kamaria

Kodin todellisia väriläikkiä ovat yläkerran makuukamarit. Niiden maalauksessa tarvittiinkin eritystä huolellisuutta ja kärsivällisyyttä. Yläkerran lastenhuoneiden seinillä on värikäs viivakuviointi, jonka toteuttaminen vaati paljon tarkkuutta – ja maalarinteippiä. Urakka oli niin mielenjäävä, että seiniä tuskin halutaan maalata ihan heti uudelleen. Sininen, punainen ja vihreä kamari ovat osa kodin identiteettiä. Muutoin kodin pintavärit ovat lämpimiä. Materiaaleja ja pintakäsittelyaineita valitessaan pariskunta on pyrkinyt harmoniaan. Hirsiseinien sisävärinä on erilaisia ruskean sävyjä. Täysin valkoista pintaa on vain katossa. Vanhempien makuuhuoneen seinässä on koristeellinen kukkatapetti, jonka värisävyt ovat nekin rauhallisia  

OTA YHTEYTTÄ KIMARA-MYYJÄÄSI JA KYSY LISÄÄ

 

Talvirakentaminen yllätti helppoudellaan – Rakentajatarina

– Ensimmäinen mökki oli ikään kuin harjoitusmökki, jonka hirsikehikko asennettiin loppusyksystä. Seuraavat kaksi huvilaa rakennettiinkin siten sydäntalvella pari vuotta myöhemmin

Lindholmin mukaan talvirakentamisen helppous ja hyvät puolet yllättivät positiivisesti: pakkasessa hirret on helppo pitää kuivina ja puhtaina ja lumi lähtee harjaamalla

– Toki luonnonvaloa on vähemmän tarjolla, mutta hirsirungon kasaaminen käy niin nopeasti, että sopivan aikaikkunan löytäminen ei tuottanut vaikeuksia.

Matkailuyrittäjälle ajankohdalla oli muutenkin merkitystä: kesä on kiireistä matkailusesonkia. Myös maataloustyöt pitävät kiireisenä.

– Kun rakentaa talvella, ehtii vielä nauttia vähän Suomen lyhyestä kesästäkin. Eikä talvella huhkiessa tule niin helposti hiki, Lindholm nauraa.

Hirsitalotoimittajaa valitessaan Lindholm tarkasteli lähemmin 3–4 eri talomerkkiä. Lopulta valinta kohdistui Kimaraan.

– Talomyyjän kanssa synkkasi hyvin, sillä oli iso merkitys. Hintaerot talomerkkien kesken olivat lopulta pieniä, mutta Kimaran etuna oli sen myyntipaikka, K-Rauta. Siellä oli helppo asioida ja samasta paikasta sai muutakin tavaraa työmaalle. Samalla saattoi käydä vaikka vähän vinoilemassa talomyyjälle.

Rakentamisesta Lindholm vastasi kokonaan itse – vain sähkötyöt ja laatoitukset ynnä muut erikoistyöt jätettiin ammattilaiselle.

– Kimara oli näin maallikon näkökulmasta helppo rakentaa itse, sillä ohjeet olivat niin kattavat ja selkeät. Oikeastaan on sanottava, että lasten Lego-palikoissakin tuntuu olevan enemmän haastetta, Lindholm nauraa

Kimaran muunneltavuus vakuutti – Rakentajatarina

Muunneltavuus vakuutti

Rakennuttaja ihastui Kimara 57:ään, juuri sen helpon muunneltavuuden vuoksi.

– Valitsin tämän mallin, sillä Kimara 57:ssä on hyvä, järkevä ja muunneltava pohjaratkaisu. Peruspaketissa tähän mökkiin kuuluu sauna, mutta meillä ei ollut sille tarvetta, kun pihapiiriin on jo suunnitteilla erillinen pihasauna. Saunan tilalle rakennettiin makuuhuone, kertoo mökin rakennuttaja.

Mökkiä käyttävät rakennuttajan lisäksi hänen lapsensa ja lapsenlapsensa. Parhaimmillaan siinä on yöpynyt jopa kymmenen henkilöä.

– Ihastuin myös tilavaan parveen, joka tarjoaa makuutilat isommallekin porukalle. Tuvan katto on avoin, joten se tuo pieneen mökkiin lisää tilan tuntua. Sitä haimme myös käsittelemällä seinät vaaleiksi. Parven lisäksi makuutiloja on alakerran kamareissa ja olohuoneessa. Tämä on oikea pieni tilaihme.

Vaikka rakennuttajalla ei ollut aiempaa kokemusta rakentamisesta, muunneltujen piirustusten saaminen sujui mutkattomasti. Saunan lisäksi muutoksia tehtiin muutamien ikkunoiden sijoitteluihin.

– Asioin Turun Kuninkojan K-Raudassa ja sain aina erittäin ammattitaitoista ja ystävällistä palvelua. Uudet piirustukset saapuivat toiveideni mukaisina viikossa. Myös muihin kysymyksiini vastattiin aina nopeasti ja asiallisesti, hän kiittelee.

Mutkaton talvitoimitus

Mökki toimitettiin talvella, jotta se olisi valmis heti kevään tullen. Pohjatyöt aloitettiin hyvissä ajoin, sillä savinen maa vaati huolelliset valmistelut ennen talon pystytystä. Pohjalle tuotiin soraa ja valettiin tukeva betonilaatta.

– Itse talon pystytys sujui nopeasti. Valmista tuli noin kolmessa kuukaudessa. Nopeamminkin varmasti oltaisiin voitu toimia, mutta kun ei ollut kiire, tämä meni hyvin näin.

Myös talon toimittajan kanssa yhteistyö sujui mutkattomasti.

– Oli todella miellyttävää asioida asiantuntevan myyjän kanssa. Sain hyviä neuvoja ja lisätilauksetkin tulivat aina ajallaan. Rakentamisesta täysin tietämätön selvisi projektista hyvin, rakennuttaja suitsuttaa. – Aikataulut pitivät aina kutinsa, mikä oli erittäin tärkeää, koska kyseessä oli talvitoimitus ja tekemään piti päästä säiden salliessa.

Kestävä hankinta

Hirsimökki oli rakennuttajalle selkeä valinta alusta pitäen. Mökin oli oltava toimiva ja turvallinen myös pienille lapsille.

– Hirsirakentamisen terveellisyys vakuutti. Puu hengittää vuodenaikojen mukaan eikä kerää kosteutta. Hirsi on lämmin, kodikas ja ympäristöystävällinen, ekologisesti kestävä rakennusmateriaali, rakennuttaja perustelee.

Mökissä ei ole lämmitystä, joten se vaikutti myös olennaisesti materiaalien valintaan. Siksi esimerkiksi ikkunoista tehtiin kolminkertaiset.

– Hirsitalo on käytännöllinen. Emme halunneet mökkiin keskuslämmitystä. Lämpö saadaan pienestä mutta tehokkaasta kamiinasta sekä muutamasta patterista. Tiiviit ikkunat pitävät lämmön sisäpuolella, rakennuttaja toteaa.

Pintakäsittelymateriaalit valittiin huolella. Ne ovat kaikki terveellisiä ja ympäristöystävällisiä sekä sisätiloissa että ulkopinnoilla.

Paikka hyvälle ololle ja rentoutumiselle

Rakennuttajalle on alusta lähtien ollut tärkeää, että mökki ei ole työleiri, vaan paikka rentoutua ja ladata akkuja. Siksi mökkiä on viimeistelty pikku hiljaa aina, kun siltä tuntuu.

– Täällä nautitaan olosta. Ihailemme ikkunasta maisemia ja seurailemme pihapiirin eläinten, lintujen, peurojen, hirvien ja kettujen, elämää yhdessä lastenlasten kanssa, rakennuttaja kertoo.

Kauniisti sisustettu mökki kutsuu rentoutumaan aina kun siihen on mahdollisuus. Usein rakennuttaja ajaakin mökille vaikkapa työpäivän päätteeksi. Pohdinnassa on vielä, tehdäänkö mökkiin keittonurkkaus.

– Kesäisin teemme paljon ruokaa ulkona kesäkeittiössä, ja pihapiirin muissa rakennuksissa on mahdollista tehdä ruokaa, joten välttämättä keittiötä ei tässä rakennuksessa tarvita.

OTA YHTEYTTÄ KIMARA-MYYJÄÄN JA KYSY LISÄÄ