Hirsirakentaminen

Tutkimustulosten mukaan hirsitalossa on erittäin hyvä ja puhdas sisäilma, ja siksi hirsitalossa on hyvä hengittää. Luonnonmukaisen ja siten erittäin varmatoimisen hirren eristyskyky on erinomainen, ja se tasaa tehokkaasti sisäilman lämpöä ja kosteutta eri vuodenaikoina. Lisäksi hirsi on yksilöllinen, ekologinen ja kaunis materiaali, joka antaa talollesi jäljittelemättömän arvokkaan ulkoasun. Hirren pitkä elinkaari parantaa talon jälleenmyyntiarvoa. Hirsi on myös ympäristöystävällinen valinta, ja sen elinkaaren hiilijalanjälki on ylivoimainen suhteessa muihin rakennusmateriaaleihin. Lue lisää hirsirakentamisen ekologisuudesta täältä.

Hengittävyys tarkoittaa, että hirsi tasaa tehokkaasti sisäilman lämpöä ja kosteutta. Hirsi pystyy sekä vastaanottamaan että luovuttamaan lämpöä ja kosteutta ja pitämään siten sisäilman optimaalisella tasolla, kaikkina vuodenaikoina. Sisäilman kosteudella tai kuivuudella on taas suora vaikutus mm. ilmassa olevien epäpuhtauksien määrään ja asumisen mukavuuteen.  

Hirsiseinän painuminen johtuu puun kuivumiskutistumisesta, kuormituksesta ja saumojen tiivistymisestä. Yleisesti käytetty lamellihirsi painuu asennuksen jälkeen noin 1 cm yhtä korkeusmetriä kohden. Painuminen tapahtuu käytännössä rakennusten ensimmäisten vuosien aikana ja se huomioidaan hirsirakennusten suunnitteluvaiheessa ja rakenteissa. Kohteisiin, joissa painuminen vaikeuttaa tai estää hirsirakentamisen löytyy nykyisin ratkaisuksi myös painumaton hirsi: ristiinlaminointi ja kuorman kohdistaminen pystylamelleille estää painumisen kokonaan. Tutustu kestäviin Kimara-hirsiin täällä.

Nyrkkisääntönä voi todeta, että hirsitalo on noin 10 % kalliimpi rakennuskustannuksiltaan kuin vastaava puurakenteinen elementtitalo ja karkeasti vastaavan hintainen kuin kivitalo. Hirsitalon lämmittämiseen kuluu luonnollisesti talon koosta, mallista ja lämmitysjärjestelmästä riippuen muutamia satoja euroja enemmän vuositasolla kuin vastaavan villalla eristetyn talon. Tällä lisähinnalla saat hirren hyvien ominaisuuksien ohella pitkäikäisen rakennuksen, jolla on hyvä jälleenmyyntiarvo.

Nykyaikaiset hirsitalot pärjäävät tiiveyden suhteen todistetusti täysin kilpaileville rakennustavoille. Liimaamalla hirsiaihiot ja työstämällä ne nykyaikaisilla koneilla saadaan erittäin mittatarkkoja hirsiä, joihin on kehitetty testatusti erittäin tiiviit tiivisteet. Kimaran kaikkiin asuinrakennuksiin kuuluu hyvän, tiiviin rakentamisen ohjeistuksen lisäksi oletuksena aina tiiviyden varmistama mittaus. Mittauksessa rakennus tarkastetaan paine-eron ja lämpökameran avulla varmuudella tiiviiksi rakennetuksi.

Hirsirakentamisen perusperiaate on pysynyt samana vuosisatojen ajan. Kehikon pystytys tapahtuu kuin lego-palikoita kooten hirsiä päällekkäin latomalla. Jokainen hirsi on merkitty omalla koodilla, ja Kimaran hyvillä kuvitetuilla ohjeilla rakentaminen on varsin yksinkertaista. Se, pystyykö kehikon rakentamaan itse, riippuu tietysti taidoista ja rakennuksesta. Joka tapauksessa hirsirakentaminen on varsin riskitöntä verrattuna esim. hyvinkin monesta kerroksesta koostuvaan villaeristettyyn seinään.

Nykyisillä hirsitalojen lyhytnurkkaratkaisuilla hirsitalon saa rakentaa siinä missä puuverhoillun talonkin ja onpa hirsitaloja toisinaan rapattukin ulkopuolelta jäljittelemään kivitaloja. Tutustu Kimaran moderneihin lyhytnurkkaratkaisuihin.

Kimara-hirret

Käyttämämme polyuretaaniliima säilyttää hirren luonnollisen hengittävyyden. Tarttumisjärjestelmä käyttää puun luonnollista kosteutta puuosien yhteen liittämiseen, eli liimassa ei ole hirren hengittävyyttä estäviä ainesosia. Liimaa ei myöskään levitetä pinnalle kalvoksi, vaan verkkomaiseksi harsoksi, jolloin liima-ainekseen jää myös kosteuden siirtymisen mahdollistavia aukkoja. Lue lisää Kimara-hirsistä täällä.

Hirsissä käyttämämme polyuretaaniliima sopii hyvin yhteen arvojemme kanssa, sillä myös sen valmistaja panostaa ekoystävälliseen tuotantoon ja terveellisiin elinympäristöihin. Liima ei sisällä formaldehydia eikä muita myrkyllisiä ainesosia, vaan tarttumisjärjestelmä käyttää puun luonnollista kosteutta puuosien yhteen liittämiseen.

Tähän yleiseen kysymykseen ei ole yhtä oikeaa vastausta. Kimara luottaa valinnassaan kuitenkin pääosin perinteiseen mäntyyn, mistä hirsirakennukset on pääosin tehty koko rakennustavan monisatavuotisen historian ajan. Kimaran hirsirakennuksissa käytetty puu tulee tehtaamme lähialueelta pohjoisesta. Puu on tiukkasyistä arktista mäntyä, jolla on suuri sydänpuuosuus. Se on mielestämme paras valinta kestävään hirsirakentamiseen. Kuusen valintaa perustellaan usein vaaleammalla värillä, mutta oikeilla aineilla oikeaan aikaan käsiteltynä hirren alkuperäisellä värillä ei ole oleellista merkitystä.

Hirsirakenne on erittäin paloturvallinen ja täyttää helposti Suomen rakentamismääräyskokoelman vaatimukset. Massiivihirsi syttyy heikosti ja palon alettua hiiltyy nopeasti antaen hyvin aikaa rakennuksesta poistumiseen. Palotilanteessa rakenne säilyttää kantavuutensa pitkään.

Hirret kannattaa käsitellä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, sillä auringonvalo muuttaa puun pinnan sävyn nopeasti. Tämä on erityisen tärkeää, mikäli lopullinen hirsiseinän väritys tulee olemaan vaalea. Hirsien päässä olevat hirsitarrat kannattaa irrottaa heti kun mahdollista, jotta ne eivät erotu myöhemmin vaaleina läiskinä. Hirren pintakäsittelyaineet eivät saa muodostaa kalvomaista pintaa estämään hirren hengittävyyttä. Kimara paketin ohjeistukseen kuuluu kattava pintakäsittelyopas. Kumppanimme K-Raudan laajasta yhteistyökumppanien verkostosta löydät ammattilaisen avustamaan kaikissa rakentamisen vaiheissa.

Oman Kimaran valinta

Kimaran suurin erottautuvuustekijä kilpailijoihin verrattuna on myyntikanava. Paikallisesta K-Raudasta saat lähes kaiken rakentamiseen tarvittavan tiedon ja materiaalin, luotettavasti ja ammattitaidolla saman katon alta. K-Raudan valikoimaa esim. sisustustarvikkeiden osalta voidaan kutsua todella laajaksi, joten löydät varmasti sinulle mieluisat vaihtoehdot uuden Kimarasi sisustukseen. Muistathan, että K-Raudasta löydät myös kaiken tarvittavan esim. piharakentamiseen ja asumiseen. K-Raudan ammattitaitoinen henkilökunta on apunasi myös koko rakentamisen ajan.  

Rakenna itse tai tilaa valmiina K-Raudasta. Kimara-talojen rakennusprojektin voi viedä läpi kahdella tavalla. K-Raudan luotettavat kumppaniverkostot ovat apunasi molemmissa vaihtoehdoissa:

  1. Rakenna itse. Hirsirakentaminen on helppoa ja hauskaa, ja jos työkalut pysyvät käsissäsi, onnistuu Kimaran rakentaminen sinulta helposti. Avuksesi saat rakentajakansion, josta löydät tarkat kuvitetut ohjeet rakentamisen kaikkiin vaiheisiin sekä talotehtaan henkilökohtaisen asiakasvastaavan. Myös paikallinen rakentamisen ammattilainen K-Rauta yhteistyökumppaneineen on käytettävissäsi tarvittaessa. Lue lisää omatoimirakentamisesta.
  2. Rakenna K-Raudan kanssa. Valitse kumppaniksi paikallinen K-Rauta ja sen laaja luotettavien yhteistyökumppanien verkosto. Saat ammattilaisen jokaiseen rakentamisen vaiheeseen. Lue lisää K-Raudan kanssa rakentamisesta.