Hirsitalo sopii myös kaupunkiin – Rakentajatarina

Kaupungissa kaipaa puun kodikkuutta. Hirsitalon massiivipuinen rakenne on paitsi ekologinen ja hyvän sisäilman ansiosta asumisturvallinen myös pitkäikäinen – hyvin hoidettuna satoja vuosia säilyvä, akustiikaltaan erinomainen ja tunnelmaltaan kodikas. Jykevien puuseinien ikiaikaisuus ja lämpö rauhoittavat ison kaupungin hektistä elämänrytmiä. Hirsitalo oli myös helsinkiläisen perheen valinta. Suunnitelmissa on rakentaa kaksi mahdollisimman ekologista taloa. Niistä ensimmäinen valmistui viime syksynä ja se laitettiin suoraan myyntiin. Kauppojen synnyttyä rakennetaan viereen toinen samanlainen kaksikerroksinen hirsitalo.

 

 

Suunniteltu lapsiperhettä ajatellen

Muodoiltaan modernissa talossa on täydet kaksi kerrosta. Pohjaratkaisulla on tähdätty lapsiperheen sujuvaan arkeen. Makuuhuoneista yksi on alakerrassa. Ylhäällä on kolmen makuuhuoneen lisäksi aulatila, josta saa lapsille keskitetyn leikki- ja pelihuoneen. Aulan yhteydessä on parveke, josta näkee puiden välistä pilkottavan meren. Rantaan on talolta muutaman minuutin kävelymatka. Parvekkeen alapuolella on etelään suuntaava terassi, jonne on käynti oleskelutiloista. Tupakeittiöllä on kokoa noin 40 neliötä. Se jatkuu esteettömästi sisääntuloeteisenä. Portaikko on sijoitettu keittiön viereen. Portaiden toiselta sivustalta löytyvät saunatilat. Niiden yhteydessä on erillinen vilvoitteluterassi. Kodinhoitohuone on yläkerrassa kylpyhuoneen vieressä. Pestyt vaatteet on sieltä lyhyt matka siirtää makuuhuoneiden kaapistoihin. Päämakuuhuoneen yhteydessä on erillinen vaatehuone.

Moderni ja kodikas hirsikoti

Keittiö on kompakti ja toiminnallinen. Kaikki säilytystilat ovat saavutettavissa muutamalla askeleella. Liesi ja vesipiste on sijoitettu oikeaoppisesti rinnakkain ja niiden väliin jää sopivasti työskentelytilaa. Niemeke jakaa keittiön hyvin ruokailutilasta. Niemekkeen päällä on hyvin työskentelytilaa ja siihen on helppo kattaa arkipäivää runsaampi ruokatarjoilu. Keittiön koneistuksessa on mukana pieni viinikaappi.

Tunnelma talossa on pääosin moderni, mutta perinteisen hirsitalonkin elementtejä on mukana. Väritys on vaalea, hirsipinnoilla on kuultavaa valkoista ja alakerran lattiat ovat vaaleaa laattaa. Olohuoneen pönttöuuni ja eteisen seinässä näkyvät hirsien lohenpyrstöliitokset vievät ajatukset mummolaan. Puun vahva läsnäolo tuo kodikkuutta. Valkoiset seinät sopivat erityisen hyvin kaupunkihirsitaloon ja eteläseinustan kauniin ruskea väritys on tyylikäs lisä kokonaisilmeeseen.

Artikkeli on lyhennelmä Uusi Koti -lehden numerossa 1/2020 julkaistusta jutusta.