Ensiasunnoksi hirsitalo – Rakentajatarina

Kun on vuosia haaveillut ja tietää minkälaisen kodin haluaa, voi päätös omakotirakentajaksi ryhtymisestä syntyä nopeasti oikeanlaisen tontin löytyessä. Näin kävi Lauri ja Noora Haapaselle, joiden ensimmäinen yhteinen oma koti rakentuu Turun seudulle. Huolellisen, rauhassa tehdyn suunnittelun ansiosta kompromisseihin ei ole ollut tarvetta, vaan kodista tulee juuri sellainen kuin on jo kauan yhdessä haaveiltu.


 

 

 

– Aika paljon asuntonäyttöjä kierrettiin, mutta lopulta päätimme hypätä rohkeasti syvään päähän ja ryhtyä talonrakentajiksi. Saatiin kerralla omanlainen.

Näin kertovat Lauri ja Noora Haapanen, jotka rakentavat omaa hirsikotiaan Turun ja Kaarinan rajalle. Mikään markkinoilla ollut asunto ei tuntunut pariskunnan mielestä omalta. Kummatkin olivat varmoja, että jossain vaiheessa he haluaisivat joka tapauksessa asua omakotitalossa. Väliaikaisen asunnon ostamisen sijaan päätettiin kerralla rakentaa oma: ajan kanssa yhdessä suunniteltu, juuri omanlainen koti.

– Omakotiasuminen on ehdottomasti meidän juttu. Siellä on tilaa tehdä ja olla: verhoilla kirppikseltä löytynyt tuoli, korjata polkupyörää, nikkaroida, pestä auto, hoitaa puutarhaa. Olemme kummatkin tottuneet omakotitaloelämään ja tiedämme minkä verran työtä se toisinaan vaatii.

Hirsi kertoo omaa hiljaista tarinaansa

Hirsi oli rakennusmateriaalina lopulta pariskunnalle luonteva valinta. Noora on viettänyt lapsuutensa 1800-luvulta peräisin olevassa hirsitalossa, ja Laurin juuret ovat Vanhan Rauman puutalokortteleissa. Molempia kiehtoi paitsi hirren ajattomuus ja kestävyys myös seinärakenteen yksinkertaisuus.

– Puu on kasvanut pitkään ja sillä on oma historiansa kerrottavanaan. Lisäksi hirsi on materiaalina rauhoittava ja tuo kotiin lämpöä ja kotoisuutta. Vaikka tontilla ei olisi hehtaareja pihamaata, on kodissa silti luontomainen tunnelma.

Sekä Noora että Lauri työskentelevät musiikin parissa, Noora musiikkipedagogina ja Lauri kapellimestarina. Kun töissä korvat ovat kovalla käytöllä, kotona osaa arvostaa hiljaisuutta. Siksi hirren erinomaiset akustiset ominaisuudet saavat kiitosta.

Pariskunta kartoitti eri talotoimittajia. K-Raudan talomyyjän Jukka Lamminpään kanssa yhteistyö alkoi sujua niin mallikkaasti, että rakennusprojekti päätettiin viedä maaliin asti hänen kanssaan. Talotoimittajaksi valikoitui Kimara Hirsitalo.

– Kimaran taustalla on isot ja luotettavat toimijat, Kesko ja Kontio, joten voimme luottaa siihen, että kaikki toimii asiantuntevasti ja jouhevasti.

– Esimerkiksi yhdessä toimitetussa hirsipaketissa oli nirhauma. Soitimme lähettämöön ja jo parissa tunnissa saimme ilmoituksen, että uusi hirsi tehdään saman tien ja lastataan lähetettäväksi vielä saman päivän aikana. Lisäksi kaikki hirret on numeroitu ja niiden paikat merkitty selkeästi. Näin isossa projektissa on tärkeää, että asiat sujuvat kuten pitääkin.
Myös Lamminpään mielestä yhteispeli eri toimijoiden välillä sujui hyvin, ja suuri kiitos tästä kuuluukin nimenomaan Haapasille.

– Noora ja Lauri suhtautuivat hyvin joustavasti ja neuvottelevasti rakennusvalvonnan muuttuviin vaatimuksiin. Lisäksi pääsuunnittelija, pariskunnan tuttu, hoiti koko rakennuslupaprosessin todella jämäkästi. Näillä asioilla oli suuri merkitys onnistuneen lopputuloksen kannalta.

Ei kompromisseja

Uuden kodin suunnittelu tehtiin kaikessa rauhassa. Molemmilla oli selvät sävelet talon ominaisuuksien suhteen, ja Kimaralta löytyi toiveita vastaava pohjamalli suunnittelun pohjaksi ja muokattavaksi.

– Avoin olohuone-keittiö talon keskellä on kodin sydän: yhteinen tila täynnä elämää. Sisäänkäynnin yhteyteen halusimme tuulikaapin avoimen eteisen sijaan. Ja tietenkin kodin pitää olla avara ja valoisa, joten olohuoneen isot ikkunat ovat etelän suuntaan.

Aluksi taloon oli suunniteltu yksi yhteinen työhuone, mutta keväällä alkanut etätyö muutti suunnitelmia lennossa. Nyt pohjakuvassa on molemmille oma, hyvin äänieristetty ja omalla ilmanvaihdolla varustettu työhuone, jossa soittaminen ja työskentely sujuu omassa rauhassa. Autokatoksen yhteyteen tulee varasto sekä tekninen tila, joten ääntä pitävät laitteetkin ovat hieman erillään asuintiloista.

Rakennuslupavaiheessa katon muoto jouduttiin kertaalleen muuttamaan. Käytännössä sisätiloihin sillä ei juuri ollut merkitystä.

– Olemme tyytyväisiä lopputulokseen ja niin pitääkin olla. Emme haluaisi tyytyä kompromisseihin ja harmitella jälkikäteen, että omat toiveet eivät täyttyneet. Koti on suuri päätös, ja on tärkeää herätä joka aamu tyytyväisenä omiin valintoihin.

Askel kerrallaan yhdessä eteenpäin

Pariskunta valitsi toimitusasteeksi hirsipaketin, eli he rakentavat kodin suurelta osin itse ja omien kontaktiensa avulla. Eri työvaiheiden kilpailuttaminen ja ammattilaisten löytäminen vie oman aikansa, mutta tarjoaa myös mahdollisuuden vaikuttaa eri työvaiheisiin enemmän.

– Voimme vertailla paremmin hintoja ja käyttää eri työvaiheissa esimerkiksi ennestään tuttuja ammattilaisia. Meille on tärkeää, että saamme itse päättää ketkä kotiamme rakentavat. Siitä syntyy erityinen yhdessä tekemisen tunne. Hyvä vastaava mestari on auttanut paljon ja pitänyt yhteispelin toimimassa.

Itse rakentaminen mahdollistaa myös sen, että kotiin liittyviä päätöksiä päästään tekemään kaikessa rauhassa. Esimerkiksi lopulliset sisustusvalinnat halutaan tehdä vasta, kun seinät ovat pystyssä ja tilojen hahmottaminen on helpompaa.

– Menemme askel kerrallaan aina seuraavaan työvaiheeseen. Näin vältetään hutivalinnat. Tiedämme kyllä minkä mallinen keittiöstä tulee ja minkälainen kaappijako siellä on, mutta lopulliset laattavalinnat ja muut teemme vasta kun sen aika on. Onneksi makumme on melko samanlainen. Keskustelemme myös mielellämme kaikista ratkaisuista ammattilaisten kanssa. Heillä on valtavasti hiljaista tietoa eri työvaiheista.

Vakavasti haaveillen

Haapasten hirsikoti rakentuu vaihe kerrallaan. Rakennusprojektin edistyessä myös jännitys nousee.

– Odotamme aina seuraavaa työvaihetta entistä innokkaammin. Oikeastaan nyt uskallamme jo nauttia joka hetkestä.

Entä mitä vinkkejä pariskunnalla olisi rakentamista suunnitteleville?

– Haaveilu kannattaa ottaa vakavasti! Dokumentoikaa kaikki, kirjatkaa ylös toiveet ja ideat ja kaikki mitä kodilta oikeasti haluatte. Eri vaihtoehtoja on valtavasti, ja lopulta ei enää mitenkään voi muistaa minkälaisesta maalisävystä joskus aikoinaan haaveili. Ja luottakaa itseenne ja siihen mitä haluatte, sillä koti tehdään teille ja sen pitää miellyttää vain teitä.