Hirsi rakennus-
materiaalina – tiesitkö tämän?

Jo joka neljäs suomalainen omakotitalo on hirsirakenteinen, eikä ihme: onhan hirsi ekologisuudessaan aivan omaa luokkaansa. Lue 7 faktaa hirrestä ja sen hyvistä ominaisuuksista.

1. Hirsi on ekologisesti paras rakennusmateriaali

Hirsiseinä sitoo elinkaarensa aikana jopa kymmenkertaisesti valmistuksessa vapautuneen hiilidioksidimäärän, ja sivutuotteena syntyvä puru ja hake voidaan hyödyntää edelleen paperi- ja energiantuotannossa. Luonnollisesti hengittävä hirsiseinä myös tasaa lämpötiloja, mikä vähentää lämmitys- ja viilennystarvetta.

2. Valmistusprosessin hiilidioksidipäästöt ovat vähäiset

Hirsiseinän valmistus kuluttaa erittäin vähän energiaa, ja samalla myös hiilidioksidipäästöt ovat alhaiset. Hirsiseinän valmistamiseen käytettävä energia on yli 80-prosenttisesti uusiutuvaa energiaa. Valmistuksen yhteydessä syntyy sivutuotteena (puru ja hake) kaksi kertaa enemmän puhdasta energiaa kuin mitä kuluu hirsiseinän valmistamiseen. Lisäksi seinään sitoutuu pitkän elinkaarensa ajaksi kymmenkertaisesti se hiilidioksidimäärä, joka valmistuksen yhteydessä vapautuu ilmakehään. Tämä niin sanottu hiilinielu kompensoi rakennuksen käytön aikaista energiankulutusta lämmitysmuodosta riippuen 6–12 vuotta.

3. Hirsi on kierrätettävää

Elinkaarensa lopussa hirsirakennuksen puumateriaalia voidaan kierrättää uuteen käyttöön joko hirsiseinänä, uudelleen sahattuna runkopuutavarana tai uusiutuvana energiana.

4. Hirsiseinällä on kyky varastoida lämpöä

Nykyaikaisella teknologialla valmistettu hirsirakennus on tiivis ja energiatehokas. Massiivisella hirsiseinällä on hyvä lämmönvarauskyky, minkä vuoksi seinän pinta henkii aina sopivaa lämpötilaa. Seinä kykenee keväällä ja syksyllä varaamaan itseensä lämpöä suoraan auringon säteilystä, ja kesäisin siihen varastoituu yöviileyttä. Näin hirsi tasaa lämpötiloja ja vähentää lämmitys- ja viilennystarvetta säästäen näin paljon energiaa.

5. Hirsitalossa on hyvä hengittää

Hirsiseinä tasaa tehokkaasti sisäilman kosteus- ja lämpötilavaihteluita, jolloin sisäilman laatua heikentävien bakteerien, virusten ja pölyn määrä on erittäin vähäinen. Hirsi onkin paras valinta allergiselle tai huonosta sisäilmasta kärsivälle asujalle.

6. Hirsi on riskitön rakennusmateriaali

Massiivihirsiseinän etu on sen yksinkertaisuudessa. Seinä koostuu pääasiassa vain yhdestä materiaalista, joka on jo valmiiksi testattu pohjoisen vaihtelevassa ilmastossa – kesähelteillä, kovilla pakkasilla ja sadesäällä. Yksiaineisena homogeenisenä rakenteena kosteus ei tiivisty rakenteisiin, joten hirsiseinä on joka säällä täysin riskitön rakenne.

7. Kimara-hirsi on lujaa arktista mäntyä

Kimara-rakennusten hirsi tulee Pohjois-Suomen arktisista mäntymetsistä. Pohjoisessa mänty kasvaa hitaasti, jolloin se saa tiheät syyt. Mitä tiheämmät syyt, sitä lujempaa puu on. Kaadettavat puut ehtivät keskimäärin yli sadan vuoden ikään. Kaikki Kimara-hirret saavat vastuullisesta metsänhoidosta ja puuraaka-aineen alkuperästä kertovan PEFC-sertifikaatin.