Hirsiunelma järven rannalla – Rakentajatarina

Viisihenkinen perhe arvostaa uudessa Kimara-kodissaan erityisesti hirsitalolle ominaista raikasta sisäilmaa. Kallaveden rannalle noussut uusi koti suunniteltiin ja rakennettiin lähes kokonaan itse, ja miltei kaikki sisustusmateriaalit löydettiin tutusta K-Raudasta. Unelman kruunaa liki 6000 neliön tontti, jossa on rantaviivaa 100 metriä.

Annika Lahtinen ja Mika Miettinen sekä perheen kolme lasta arvostavat hirsitalon asumismukavuutta ja kodin miellyttävää puun tuoksua. Eron toisenlaiseen huoneilmaan huomaa, kun on muutaman päivän poissa. Kun avaa kotioven, nuuhkaisee heti eteisessä keuhkonsa täyteen huikeaa luonnon tuoksua. Kallaveden rannalle savolaiskylän rauhaan noussut hirsitalo on perheen kolmas itse rakentama koti. Mika on hankkinut talopaketin jokaiseen urakkaansa K-Raudasta. Kaksi ensimmäistä olivat puuelementtitaloja, ja tällekin tontille sellaista ensin mietittiin, mutta ulkoverhoiluun olisi käytetty hirsipaneelia. Kun ajatus saatettiin K-Raudan tutun talomyyjän korviin, ehdotti hän välittömästi hirsirunkoista Kimara Hirsitaloa. Ehdotusta ei tarvinnut pitkään miettiä: Annika ja Mika tiesivät, että lamellihirsistä rakennetuissa massiivipuutaloissa asuminen on terveellistä ja ekologista.

Räätälöidysti toiveiden mukainen

Kimaran mallistoa selaillessa Aurinkorinne-mallin ulkonäkö miellytti eniten, mutta pohjaratkaisu haluttiin räätälöidä oman perheen tarpeisiin ja toiveisiin. Makuuhuoneita tarvittiin neljä, kun talokauppaa tehdessä oli toivelistalla kolmas lapsi. Taloon haluttiin mahdollisimman iso ja avara tupakeittiö. Mika luonnosteli pohjaratkaisun käyttäen pohjana Kimara K144 -mallia. Kun kaikki suunnitelmat olivat valmiina, talolla oli Aurinkorinteen ulkonäkö olohuoneen korkeine ikkunaerkkereineen. 142 huoneistoneliötä käytettiin hyödyksi tehokkaasti ja nerokkaasti. Lasten makuuhuoneet jäävät eteisen oikealle puolelle ja oleskelutilat sekä Annikan ja Mikan omalla terassiuloskäynnillä varustettu makuuhuone eteisestä katsoen vasemmalle. Siellä on myös tilava kodinhoitohuone ja puulämmitteinen sauna. Kiukaan pesäluukku on kodinhoitohuoneen puolella.

Materiaalit K-Raudasta

Rakentaminen kesti seitsemän kuukautta. Mika oli mukana työn kaikissa vaiheissa, ja Annika antoi vahvan panoksen sisustamiseen. Ulkopuolista apua tarvittiin talon teknisiin töihin ja muuraamiseen. Suurin osa materiaaleista käytiin ostamassa tutusta K-Raudasta. Eteiseen valittiin erityisen näyttävä tapetti, ja väreiltään käänteisenä samanlainen löytyy myös vanhimman tyttären huoneesta. Muun muassa lattialaatat ja -laminaatit ovat Cello-sarjaa.

Tupakeittiön korkeaan väliseinään mietittiin ulkoseinien puupinnoista erottuvaa materiaalia, ja lopulta päädyttiin ajattomaan ja rouheaan tiileen. Kaikissa väliseinissä on eristeenä ekovillaa. Saunan lauteet Mika teki järvestä muutama vuosi sitten löytämästään uppotukista. Paikallinen sahuri sirkkelöi siitä komeita lankkuja, joista Mika nikkaroi tilavaan löylyhuoneeseen lauteiden istuimet ja selkänojat. Lämpökäsitellystä puusta tehty terassi jatkuu pitkänä lautaverhoiltuna polkuna aina laiturille saakka.

Artikkeli on lyhennelmä Uusi Koti -lehdessä julkaistusta jutusta.

OTA YHTEYTTÄ KIMARA-MYYJÄÄSI JA KYSY LISÄÄ