Nooran ja Markon moderni hirsikoti – ”Unelmamme on totta”

Noora Valtonen ja Marko Määttänen rakensivat Kimara-hirsitalon Keravalle. Ensikertalaiset onnistuivat hyvillä ohjeilla, läheisten tuella ja sinnikkyydellä.

MIKSI HALUSITTE RAKENTAA TALON?

Olemme molemmat asuneet lapsuutemme omakotitalossa. Haaveilimme omasta talosta, sen tilasta ja rauhasta. Etsimme aluksi valmista kotia ja ehdimme jo löytää meille sopivan puutalon Tuusulasta. Koimme kuitenkin ison pettymyksen, kun kuntotarkastuksessa kävi ilmi, että talon alapohja on homeessa. Kauppojen peruunnuttua tuntui, ettemme enää uskalla ostaa valmista taloa. Aloimme pohtia rakentamista. Olemme molemmat käteviä käsistämme ja sukulaisten kannustamana uskalsimme ryhtyä urakkaan.

Mitä toivoitte kodilta?

Tahdoimme talon yhteen tasoon ja muodoltaan selkeäksi. Tilojen avaruus ja valoisuus oli tärkeä lähtökohta suunnittelulle.

Olohuoneesta ja keittiöstä halusimme yhtenäisen tilan, jossa on isot ja korkeat ikkunat. Rakensimme itsellemme loppuelämän kodin, joten talon piti mukautua myös tuleviin elämänvaiheisiin. Tulevaisuudessa voimme jakaa isoimman makuuhuoneen kahdeksi. Olohuoneeseen on varattu paikka takalle.

Miksi valitsitte Kimara-hirsitalon?

Tutkimme eri rakennusmateriaaleja ja talomalleja. Kivitalo olisi ollut hirsitaloa kalliimpi sekä vaikeampi rakentaa. Rakennusmateriaalina hirsi tuntui parhaalta sen turvallisuuden ja hyvän sisäilman takaavien ominaisuuksien takia. Vantaan K-Rauta 75:ssä oli todella hyvä talomyyjä, eikä meidän tarvinnut mennä muualle. Myymälässä tutustuimme eri hirsimalleihin ja nurkkaratkaisuihin. Kimaran moderni ja selkeä ulkonäkö miellytti meitä alusta lähtien, mikä sai meidät valitsemaan sen. Emme halunneet paneloida hirrellä kaikkia väliseiniä, vaan käytimme hirttä sisällä enemmänkin tehosteena.

Millaisia muutoksia talopakettiin teitte?

Meille oli yllätys, miten paljon talopakettia pystyi muuttamaan. Talo käännettiin peilikuvaksi, jotta se sopi paremmin tontille. Taloa myös levennettiin ja pidennettiin, sillä tahdoimme siihen yhden makuuhuoneen lisää. Jätimme olohuoneesta pois tuuletusikkunat, jotta saimme yhtenäiset, isot ikkunat.

Suurensimme myös saunaa. Vaihdoimme lauteiden paikkaa, jotta saimme ne kotoisasti vastakkain. Koska talo sijaitsee lähellä junaraiteita, valitsimme markkinoiden paksuimman, 275-millimetrisen lamellihirren. Se on tyylikäs ja eristää hyvin lämpöä, mutta myös suojaa taloa raide- ja lentoliikenteen melulta. Valkolakkasimme hirret saadaksemme sisälle lisää valoa. Näin haaveidemme musta keittiö pääsi kunnolla oikeuksiinsa. Paneeli-Ässä-lakka estää hirren tummumisen ja lian tarttumisen hirren pintaan. Puun syyt näkyvät kuitenkin edelleen hienosti.

”Pidemmiltä reissuilta kotiin tullessamme puun hyvä tuoksu ottaa meidät vastaan jo eteisessä. Tänne on aina ihana palata, eikä täältä oikeastaan ole tarvetta edes lähteä mihinkään.”

”Pidemmiltä reissuilta kotiin tullessamme puun hyvä tuoksu ottaa meidät vastaan jo eteisessä. Tänne on aina ihana palata, eikä täältä oikeastaan ole tarvetta edes lähteä mihinkään.”

Miten rakennusvaihe sujui?

Löysimme tontin Keravalta nopeasti. Projektin alkaessa kerroimme ystävillemme, ettei meitä kannata vähään aikaan pyytää mukaan menoihin. Kaikki töistä jäänyt vapaa-aika kului raksalla, kotona kävimme vain nukkumassa. Olemme molemmat hyvin sinnikkäitä ja päättäväisiä. Pidimme koko ajan mielessä, että talon valmistuttua meillä on paikka, jossa saamme levätä ja nauttia. Projektin aikana saimme neuvoja ja apua rakentamiseen vanhemmiltamme ja ystäviltämme, joilla on kokemusta rakentamisesta. Ostimme vain vähän työtä ulkopuolelta.

Haastavinta projektissa olivat tontin maanrakennustyöt. Isolta tontilta oli poistettava valtavasti savea, ja tontti piti paaluttaa. Kun kaivinkone upposi saviseen liejuun keskellä pimeintä syksyä, mietimme, mihin oikein olemme lähteneet. Aivan kaikki oli kurassa. Talvi oli onneksi lähes lumeton. Ehdimme myös ostaa suuren osan materiaaleista ennen kuin korona-pandemia alkoi näkyä hintojen nousuna. Pysyimme muutenkin hyvin budjetissa, tingimme ja kilpailutimme kaiken huolellisesti.

Kun perustukset oli tehty ja talopaketti saapui, seinät nousivat talkoovoimin yhden viikonlopun aikana. Pystyttäminen oli hämmästyttävän helppoa ja nopeaa. Kimaran ohjeet olivat todella hyvät. Pystyttämisessä eniten aikaa meni hirret yhteen lukitsevien vaarnatappien nuijimiseen. Vaarnatappeja tarvittiin yhteensä 452.

Kauanko rakentaminen kesti?

Tonttikaupat teimme heinäkuussa 2019 ja aloitimme välittömästi tontin raivauksen. Rakennusluvan saimme marraskuussa. Talopaketti saapui tontille tammikuun lopussa 2020, ja muuttamaan pääsimme saman vuoden syyskuussa.

”Kokoonnumme ystävien ja tuttavien kanssa usein meille pitkän pöydän ääreen istumaan iltaa. Pidämme juhlien järjestämisestä, ja silloin myös talo on parhaimmillaan. Keittiön iso saareke on kuin tehty juhlatarjottaville. Kun Marko tulevana kesänä täyttää 30, kutsumme ystävät ja läheiset grillijuhliin pihalle.”

”Pankille oli haastavaa vakuuttaa, että me nuoret rakentajat saisimme talon pystyyn ja valmiiksi. Olimme kaveripiirissämme ensimmäisiä, jotka rakensivat talon itse. Moni epäili myös, että päätyisimme eroon ennen kuin talo valmistuu. Saimme talon valmiiksi ja olemme edelleen onnellisesti yhdessä.”

”Pankille oli haastavaa vakuuttaa, että me nuoret rakentajat saisimme talon pystyyn ja valmiiksi. Olimme kaveripiirissämme ensimmäisiä, jotka rakensivat talon itse. Moni epäili myös, että päätyisimme eroon ennen kuin talo valmistuu. Saimme talon valmiiksi ja olemme edelleen onnellisesti yhdessä.”

Mitä halusitte sisustukselta?

Meillä on hyvin samanlainen maku. Pidämme vaaleista ja maanläheisistä sävyistä sekä hillitystä tyylikkyydestä ja selkeydestä. Emme halunneet kotiin liikaa huonekaluja. Noora suunnitteli sisustuksen ja hankki huonekaluja rakentamisen kestäessä. Kun tarpeeksi isoa ruokapöytää ei löytynyt, teimme sen itse.

Tuntuiko talo heti kodilta?

Aiempi kotimme Tuusulassa oli kerrostalokaksio. Vaikka oma talo oli meille molemmille pitkäaikainen haave, tuntui iso talo aluksi vähän kolkolta. Oli outoa, miten rakennustyömaasta tulikin yhtäkkiä koti. Meidän piti itsekin ensin totutella ajatukseen, että olemme omakotitaloasujia jo alle kolmekymppisinä.

Miten neuvoisitte hirsitalosta haaveilevia?

Tontin valintaan ja perustamisen ratkaisuihin kannattaa perehtyä huolella. Pohjatyöt voivat tulla todella kalliiksi, jos maata pitää vaihtaa tai paaluttaa. Me pystyimme tekemään paaluttamista lukuun ottamatta kaikki maanrakennustyöt itse. Olemme tosi tyytyväisiä hirteen materiaalina. Sen tuoksu tuntuu ihanasti nenässä päivittäin. Hirsi kannattaa käsitellä nopeasti, jos sen haluaa säilyttää vaaleana. Projekti oli työläs. Rakentamisesta selviää myös ilman aiempaa kokemusta, kun apua on saatavilla. Kaikkein tärkeintä on oma sinnikkyys, ja talopaketin ohjeiden avulla pääsee pitkälle.

”Valoisassa kodissa mieli lepää.”

Noora Valtosen ja Marko Määttäsen koti

  • Kimara K 123 -hirsitalo
  • 1085 neliön tontti Keravalla
  • Kerrosala 162 m2, huoneisto- ala 148 m2
  • 4 h, k, oh, khh, sauna, tekninen tila
  • Kantavat seinät: lamellihirsi 275 mm