Perinteinen hirsikoti metsän keskellä – Rakentajatarina

Varsinaissuomalainen perhe halusi rakentaa perinteisen hirsitalon ennen kaikkea sen ulkonäön vuoksi. Pinnoiltaan ja värimaailmaltaan talosta tulikin maanläheinen ja harmoninen – lukuun ottamatta lasten makuuhuoneita, joiden seiniä koristavat räiskyvän väriset kuvioinnit. Uuden kodin lisäksi pihamaalle rakennettiin hirsisauna, ja kokonaisuus täydentyy vielä uima-altaalla. Tuloksena on perheen unelmakoti: oma tupa, oma lupa, metsän keskellä.

Paljon perinteikkäitä hirsikodin elementtejä

Hirsirungolle haluttiin tekijä, jolla on vankka tietotaito pitkäikäisen perinnetalon valmistamisesta. Valituksi tuli Keskon edustama Kimara, jonka mallistosta löytyi mieleinen talo niin ulkonäöltään kuin neliöiltään: Kimara 152. Arkkitehti teki siihen pariskunnan toivomat muutokset ja huoneistoalaksi tuli lopulta 161 neliötä. Tasakertaan ulottuva hirsikehikko on tehty 205 mm paksuisesta lamellihirrestä. Talokaupan myötä paikallisesta Rautiasta (nyk. K-Rauta) tuli tuttu paikka ja lähes kaikki rakennusmateriaalit hankittiin sieltä. Hirsitalolle ominaisen pitkänurkan ja harjakaton lisäksi talossa on paljon muitakin perinteisiä elementtejä: veranta, erkkeri, parveke, lyhtyikkuna ja avokuisti, joka on erityisesti perheen kissojen vartiopaikka. Lisäksi talolle tehtiin perinteinen rossipohja, jossa ilma kiertää ja rakenteet pysyvät terveinä.

Oman käden jälki näkyvissä

Rakennustöistä rakentajapari halusi tehdä mahdollisimman paljon itse. Molemmat olivat vuorollaan poissa päivätöistä ja ahkeroivat rakennustyömaalla kirvesmiehen apuna. Jopa hitsaustöitä, kuten portaiden ja parven metallikaiteet, hoidettiin omin, osaavin voimin. Oman käden jälki näkyykin kodissa kaikkialla: esimerkiksi saunan tuliseinä on päällystetty lasten kanssa pihalta kerätyillä kivillä. Budjetissa pysymiseksi mietittiin tarkoin, mihin sisustuksen yksityiskohtiin panostetaan enemmän ja mihin vähemmän. Keittiöstä ei haluttu tinkiä ja siitä tuli kaikki toiveet täyttävä. Se on toiminnallinen ja ulkonäöltään täysin asukkaiden maun mukainen. Yksityiskohdat on mietitty tarkkaan myös kodinhoitohuoneessa ja saunatiloissa. Koko perhe viihtyy tilavassa ja valoisassa saunassa, jonka lauteina toimivat itse tehdyt jakkarat.

Kolme värikästä kamaria

Kodin todellisia väriläikkiä ovat yläkerran makuukamarit. Niiden maalauksessa tarvittiinkin eritystä huolellisuutta ja kärsivällisyyttä. Yläkerran lastenhuoneiden seinillä on värikäs viivakuviointi, jonka toteuttaminen vaati paljon tarkkuutta – ja maalarinteippiä. Urakka oli niin mielenjäävä, että seiniä tuskin halutaan maalata ihan heti uudelleen. Sininen, punainen ja vihreä kamari ovat osa kodin identiteettiä. Muutoin kodin pintavärit ovat lämpimiä. Materiaaleja ja pintakäsittelyaineita valitessaan pariskunta on pyrkinyt harmoniaan. Hirsiseinien sisävärinä on erilaisia ruskean sävyjä. Täysin valkoista pintaa on vain katossa. Vanhempien makuuhuoneen seinässä on koristeellinen kukkatapetti, jonka värisävyt ovat nekin rauhallisia  

OTA YHTEYTTÄ KIMARA-MYYJÄÄSI JA KYSY LISÄÄ