Hulppea hirsitalo rannan parhaalla paikalla – Rakentajatarina

Järven rannalle, kallion laelle rakennettiin täydellisesti varustettu, omakotitalon määräysten mukainen talo, joka toimii rakentajapariskunnan kakkoskotina. Kun varsinainen koti on vain kilometrin päässä, voi rantamaisemiin poiketa vaikka käymään nopeasti työpäivän jälkeen – ja jäädä yöksi, jos siltä tuntuu. Rakennus- ja pihatyöt valmistuivat vuodessa lähes kokonaan omin käsin, ammattilaisten avustuksella.

Talo tontin komeimmalle paikalle

Mikkelissä rantaelämään on Suomen parhaimmat puitteet. Kaupungin alueella on 950 järveä ja niiden myötä enemmän mökkiläisiä kuin missään muualla. Myös omarantaisia omakotitalotontteja on runsaasti. Tämän tarinan Kimara-rakentajat hankkivat kahden hehtaarin maa-alueen Ylimmäisen rannalta jo useampi vuosikymmen sitten. Ensimmäiseksi sinne rakennettiin kelohirsinen sauna. Vasaroiden pauke ei loppunut siihen, sillä vuosien saatossa kelosauna on saanut seurakseen seitsemän muuta hirsirakennusta: saunoja ja majoitustiloja. Tontin korkein paikka, muutaman kymmenen metriä rannasta nouseva kallionlaki  kuitenkin säilyi vapaana kymmeniä vuosia. Kunnes pariskunta tuumasi, että valloitetaan sekin ja rakennetaan toisen tyylinen hirsitalo. Rakennusoikeutta tontilla oli yllin kyllin ja rakennusluvan sai myös vakituiselle asumukselle. Niin hirsitalo tehtiin omakotitalon määräysten mukaisesti ja varustettiin täydellisesti mukavaan, jokapäiväiseen asumiseen.

Kimara Aurinkorinne hurmasi jälleen

Rakentajapariskunta on tottunut asioimaan paikallisessa K-Raudassa ja sieltä löytyi kaikki tarvittavat materiaalit taloprojektiin. Kimara-hirsitaloperheestä miellytti tyyliltään Aurinkorinne-malli, joka löi itsensä läpi Hyvinkään asuntomessuilla vuonna 2013. Tontille sopivimmaksi todettiin Kimara K117, jonka ulkonäkö vastaa Aurinkorinnettä. Pohjamalliin tehtiin muutamia muutoksia: Kun makuuhuoneita ei tarvittu kolmea, jätettiin yhdestä väliseinä pois ja muutenkin tilava olohuone sai jatkeekseen television katseluun kalustetun tilan. Talon toista päätyä jatkettiin koko rakennuksen levyisellä autokatoksella, josta on sisäänkäynti kodinhoitohuoneeseen. Pihatöissä isoin urakka oli laiturille laskeutuvien portaiden nikkarointi. Aikaa ja lautatavaraa tarvittiin paljon ennen kuin kalliota myötäilevä kulkureitti levähdyspaikkoineen oli valmis.

Hyviä ja harkittuja ratkaisuja

Rakentajat hoitivat itsenäisesti talon sisustuksen, valitsivat pintamateriaalit ja ostivat huonekalut. Keittiöön löytyi vaalea Petra-keittiö, lattiaan asennettiin Parlan parketti ja seinät saivat hennosti valkoisen kuultokäsittelyn. Olohuoneen suuriin ikkunoihin löydettiin sähkömoottorilla toimivat Somfy-kaihdinverhot. Jos aurinko alkaa porottaa liiaksi sisään, kaihtimet saa vaivattomasti laskettua valoa torjumaan. Istumapaikat löytyvät kahdesta vastakkain sijoitetusta sohvasta. Niillä istuessa päät saa käännettyä rannan suuntaan. Terassilla on lasikaiteet, jotka näyttävät hyviltä myös rannan suunnasta katsottaessa. Olohuoneen nurkassa on kookas Tulikiven perinteinen vuolukivitakka. Sähkölämmityksen rinnalla talossa on myös poistoilmalämpöpumppu, joten ostoenergiaa ei hirsitalon lämpimänä pitämiseen paljon tarvita.

OTA YHTEYTTÄ KIMARA-MYYJÄÄSI JA KYSY LISÄÄ