Hirren matka metsästä Korhosten kodiksi

Kimara-talot ovat täysin kotimaisia. Niiden hirsi tulee pohjoisen mäntymetsistä. Pohjoisessa puu kasvaa tiiviiksi ja lujaksi.

Puu kasvaa yli satavuotiaaksi

Kimara-hirsitalot tehdään Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuun pohjoisosissa, Koillismaalla ja Etelä-Lapissa kasvavasta männystä. Siellä on työvoimaa, kestävästi hoidettua metsää, jossa puilla on mahdollisuus kasvaa, sekä pitkät perinteet puun käsittelyyn.

Pohjoisessa mänty kasvaa hitaasti, jolloin se saa tiheät syyt. Mitä tiheämmät syyt, sitä lujempaa puu on. Metsässä työkone kaataa ja karsii puut, minkä jälkeen rekat kuljettavat tukit läheiselle hirsitehtaalle.

Kaadettavat puut ehtivät keskimäärin yli sadan vuoden ikään. Kaikki Kimara-hirret saavat vastuullisesta metsänhoidosta ja puuraaka-aineen alkuperästä kertovan PEFC-sertifikaatin.

Tehdas valmistaa talon osat

Tehtaalla tukit sahataan sopivan kokoisiksi puiksi. Massiiviset koneet työstävät ne eri mittaisiksi ja paksuisiksi hirsiksi. Ammattilaiset valvovat, että hirret vastaavat Kimara-laatua ja saavat esimerkiksi oikeanlaiset nurkat.

Kimara-taloihin käytetään eri kokoisia lamellihirsiä tai ristiinlaminoituja hirsiä, jotka liimataan useammasta lamellista. Mitä suurempi hirsi, sitä useammasta lamellista se koostuu. Liuotinvapaa polyuretaaniliima muodostaa lamellien väliin verkkomaisen pinnan, jonka läpi kosteus pääsee kulkemaan lähes kuten puun normaalissa solukossa.

Hirsien valmistuksessa syntyvä sahanpuru ja muut puunkappaleet eivät mene hukkaan. Rekat kuljettavat ylimääräisen puun voimalaitokselle, jossa se poltetaan kaukolämmöksi Pudasjärven talojen lämmitykseen.

Joka hirsi saa numeron

Tehtaalla työntekijät pakkaavat hirret odottamaan toimitusta asiakkaalle. Kaikki hirret saavat numeron, jotka tekevät talon kasaamisesta helppoa. Hirsien lisäksi tehdas valmistaa muita Kimara-taloon tarvittavia osia, kuten kattoristikoita ja höylättyä puutavaraa. Liimapalkit, ikkunat ja ovet tulevat kotimaiselta alihankkijalta, kuten myös osa kattoristikoista.

Uusi koti nousee tontille

Tyhjällä tontilla Hyvinkäällä Korhoset seisovat jännittyneenä odottamassa uutta kotiaan. Se saapuu kattavana Säältä suojaan -toimituksena. Tehtaan kouluttamat ammattilaiset asentavat hirsikehikon ja -palkit, vesikaton, ikkunat ja ovet sekä valvovat asennusta. Korhoset jatkavat rakentamista ja sisustustöitä itse K-Raudan yhteistyöverkostojen kautta löytyneiden ammattilaisten avulla. Uudesta kodista perhe pääsee nauttimaan sovitussa aikataulussa.