Näistä koostuu uuden talon hintalappu – tutustu esimerkkilaskelmiin

Uuden hirsitalon hintaan vaikuttaa materiaalin ja työn lisäksi monta asiaa. Lue tästä, mistä kaikesta hintalappu lopulta muodostuu, ja katso suuntaa antavat esimerkkilaskelmamme. Vaihtoehtoina ovat sadan neliön hirsiomakotitalo ja 30 neliön hirsihuvila.

Jokainen rakennushanke on omanlaisensa, ja sen vuoksi yleispäteviä prosenttiosuuksia kustannusten jakaantumisesta ei ole mahdollista antaa. Tässä lista asioista, joista kokonaishintalappu muodostuu.

Tontti

Tontin hinta ei useinkaan ole mukana esimerkkilaskelmissa, sillä maan hinta vaihtelee suuresti eri paikkakunnilla. Myös tontin koko tietysti vaikuttaa tähän kustannukseen.

Maanrakennustyöt

Nämäkin joudutaan usein jättämään esimerkkilaskelmien ulkopuolelle, sillä ne ovat tontista riippuvaisia ja voivat vaihdella 15 000 eurosta jopa 50 000 euroon.

Luvat ja liittymät

Rakennuslupa maksaa, samoin sitä varten tarvittavat erilaiset suunnitelmat. Myös liittymiin ja muihin viranomaiskuluihin on varattava rahaa 1500–10 000 euroa. Nämäkin kustannukset ovat paikkakuntakohtaisia, ja K-Raudan talomyyjä pystyy neuvomaan sinua näissä.

Pääsuunnittelija ja valvojat

Rakennushankkeella on oltava pääsuunnittelija. Hänen kustannuksensa ovat noin 5000 euroa. Myös erilaisia valvojia tarvitaan.

Rakentaminen

Rakentaminen sisältää talon rakennus- ja sisustusmateriaalien lisäksi työkustannukset. Tämä on suurin potti kokonaisuudessa. Muuttovalmiista talon kustannuksista jopa 80 prosenttia kuuluu tämän otsikon alle. Omalla työllä voi jonkin verran vaikuttaa kuluihin, mutta mitä suuremmasta kohteesta on kyse, sitä vähemmän kannattaa laskea oman työn varaan.

Lämmitysmuoto

Se, millä uutta kotiasi tullaan lämmittämään, vaikuttaa isostikin kustannuksiin. Lämmitysmuodon valinnassa pitää ottaa huomioon muun muassa talon koko ja maaperä sekä lämmitysjärjestelmän käyttökustannukset. Sähkölämmitys on rakennusvaiheessa edullisin, maalämpö taas käyttökustannuksiltaan. K-Raudan asiantuntevat talomyyjät auttavat tässäkin fiksuimman ratkaisun löytämisessä.

Pihatyöt

Pihan päällystys- ja istutustöille kannattaa varata riittävän kokoinen siivu rakennusbudjetista. Tarpeeseen vaikuttavat tietysti suuresti tontin koko ja muoto sekä pihasuunnittelun kunnianhimo.

Muut kulut

Talohankkeessa on paljon pieniä kuluja, joista kuitenkin yhdessä koostuu helposti tuhansien eurojen kustannus. Tällaisia ovat esimerkiksi työmaan sähkö ja vesi, rakennusjätteiden lavat, kuljetukset ja kaatopaikkamaksut sekä erilaiset laitevuokrat.

Lue näistä kaikista lisää K-Raudan asiantuntijoiden antamista budjetointivinkeistä.

 Esimerkkikohteiden kustannusarviot

HUOM! Nämä kustannusarviot ovat suuntaa antavia arvioita, joiden perusteella ei oman hankkeen budjetointia voi tehdä. Kustannukset voivat vaihdella suurestikin paikkakunnan ja tontin vaatimusten mukaan. Myös jokainen rakennusprojekti on omanlaisensa.

Esimerkkilaskelmissamme ei ole mukana tontin, maanrakennustöiden ja pihatöiden kustannuksia, sillä niitä on erittäin vaikea arvioida keskimääräisesti.

Omakotitalo

100 m2

 
Perustus 15 000 laattaperustus
Luvat 1 500  
Liittymät 3 000  
Pääsuunnittelija/ valvonta 5 000  
Talon kehikko 95 000  
Rakentaminen 55 000  
Sisustaminen + muut 110 000
pintamateriaalit, kiintokalusteet, keittiö/kph, tulisija, lvis
Työmaasähkö, kuljetukset, laitevuokra 1 000  
Yhteensä 230 500 €  
Neliöhinta 2 305 €/m2 ilman tonttia, maatöitä ja pihatöitä

Mökki

30 m2

Tee se itse -perheen yhteinen projekti
Perustus 5 000  
Luvat 1 500  
Liittymät 2 000  
Pääsuunnittelija/ valvonta 2 000  
Talon kehikko 18 500 hirsikehikko
Työn osuus 5 000 riippuu rakentajasta ja oman työn osuudesta
Sisustusmateriaalit, tulisija 10 000  
Työmaasähkö, kuljetukset, laitevuokra 1 000  
Yhteensä 45 000 €  
Neliöhinta 1 500 €/m2, kun pystyttää itse kehikon Pystytys tuo lisähintaa 9 000 €