Musta hirsiunelma kalliolla – Rakentajatarina

Hirrestä voi tehdä moderninkin talon! Kun tämän upean mustan Kimara-hirsitalon rakentajat olivat useampi vuosi sitten aikeissa rakentaa itselleen kodin, he yllättyivät suuresti, miten hirrestä voidaan tehdä tämän päivän laatu- ja ulkonäkövaatimukset täyttäviä omakotitaloja. Tätä mustaa ja modernilinjaista kotia katsoessa ei ihan heti arvaisi talon olevan hirsirakenteinen. Hirren lukuisat positiiviset ominaisuudet saivat rakentajaperheen päätymään tähän erittäin muuntautumiskykyiseen ja ekologiseen rakennusmateriaaliin.

– Meillä oli mielikuva pyöröhirrestä ja niiden perinteisistä nurkkaratkaisuista, joten nähtyämme modernilla tavalla toteutetun hirsitalon olimme suorastaan myytyjä. Tällaisen mekin halusimme, rakentajat kertovat. Tarjouksia otettiin useammalta eri toimijalta, ja kukkarolle sopivin kokonaisuus saatiin Kimara Hirsitaloilta, josta päätettiin tilata talon lisäksi samalla myös yhteensopiva autotalli-varasto. Kimaran talopaketti otettiin säältä suojaan asennuksella (SSA), jonka jälkeen ostajat rakensivat kodin itse loppuun. Koti valmistui vuodessa, autotalli on vielä osittain kesken. Talon ympärille on rakennettu jo terassitkin, mutta niitä laajennetaan tulevana kesänä vielä aiempaakin suuremmiksi. – Talotehtaan jäljiltä oli helppo lähteä jatkamaan rakentamista, itse loppuun tekemällä saimme melko paljon kustannussäästöjä. Meille rakentaminen ei ollut stressaava kokemus lainkaan!

Kaavan vaatimusten mukaan

Pariskunta löysi talolleen tontin Turun liepeiltä, jonne oli kaavoitettu kokonainen rypäs uusia tontteja vanhan asuinalueen jatkoksi. Tämä kyseinen kallioinen tontti sijaitsee tien päässä ja on hieman naapurustoa korkeammalla. Lähes suoraan kotiovelta alkavat metsäpolut ja lenkkimaastot. Rauhallisella alueella on lasten turvallista leikkiä ja kasvaa. Kaava asetti vaatimuksia talon ulkonäölle: sen piti olla puutalo ja tien puolella ulkoverhoilun värin piti olla tummanharmaa. Lisäksi katon tuli olla musta tiilikatto. Modernilinjainen hirsirakennus sopi rakennusvalvontavirastolle oikein hyvin. Talohaaveilun alkuaikoina nähty moderni hirsitalo oli jäänyt niin vahvasti pariskunnan mieleen, että kodiksi haluttiin vastaavan kaltainen malli. Kimaralla ei ollut perusvalikoimissaan sellaista, mutta onneksi yrityksen talomalleista voidaan muokata yksilöllisiä ja omaan tarpeisiin sopivia.

Selkeä huonejärjestys

Perheelle oli tärkeää, että kodissa on suuri, avoin keskitila, jonka ympärille muut huoneet on rytmitetty. Yhteensä 130-neliöisestä kodista varattiin keskitilalle noin 50 neliötä, talon päätyyn sijoitettiin pariovien taakse vanhempien suurikokoinen makuuhuone ja molemmille lapsille on omat makuuhuoneensa olohuoneen vieressä. Eteisestä on käynti kodinhoitohuoneeseen ja sauna-kylpytiloihin. Käytännölliset ja arkea helpottavat ratkaisut ovat kaltaisellemme pienten lasten perheelle todella tärkeitä. Avoimessa tilassa lasten leikkejä on helpompi valvoa. Kurahaalareista ja koiran tassuista kantautuva kura ja lika täytyy saada pysäytettyä jo kodinhoitohuoneeseen, siksipä kodissa onkin tarkkaan mietitty kulkuväylät ulos. Kauppakassit voi nostaa suoraan jääkaapin viereen keittiön ovesta, kodinhoitohuoneesta pääsee suoraan huuhtelemaan kurat ja viemään lapsen vaunuissaan ulos terassille nukkumaan.

Klassinen värimaailma pienellä kimalluksella

Kun ulkoseinät ovat mustanpuhuvia, haluttiin sisätiloista heleän valkoisia, se tekee tiloista entistäkin avarampia. Väliseinäpaneelit viimeisteltiin vahalla. Käytössä ollut ympäristöystävällinen Bloomin geelimäinen paneelivaha peittää hyvin, eikä kellastu herkästi ajan saatossa. Lattiamateriaaliksi ajateltiin ensin helppohoitoista vinyylilattiaa, mutta lopulta päädyttiin suurikokoiseen, keraamiseen laattaan. Olisikin ollut ristiriitaista valita muovimateriaalia lattiaan, kun seiniinkään ei sitä missään nimessä haluttu. Rakentajat ovat tyytyväisiä valintaan. Pieni kimallus laatassa tekee sen kauniiksi, ja lisäksi se on todella helppohoitoinen. Eikä se ole lainkaan liukas lasten leikkiä tai koirien juosta.

Turvallinen ja ekologinen koti

Ekologisuus painoi vaakakupissa paljon. Hirren erinomaiset ominaisuudet olivat seikka, minkä vuoksi he halusivat itselleen kodiksi hirsitalon. Monikerroksiset lamellihirret eivät tarvitse erillistä verhoilua, muovia tai muita lisäeristeitä pitääkseen kodin lämpimänä. – Valitsimme lamellihirren, joka on paksuudeltaan 205 ja korkeudeltaan 275 mm. Viime talvi oli kova pakkastalvi ja tuolloin tuli todistettua, että kodissa tarkenee erittäin hyvin huolimatta pelkästä hirsirakenteesta ja suurista maisemaikkunoista. Hirsitalon sisäilma on aina hyvä hengittää, sillä hirsi tasaa kosteutta ja lämpötiloja. Kodissa ei myöskään tarvitse rakennusmateriaalin ansiosta huolehtia kaiusta, vaikka lattiana on kovapintainen laatta ja talossa on suuria ikkunapintoja. Myös lämmitysmuodoksi valittiin ekoviisaampi vaihtoehto: Thermian 8 kilowatin maalämpöpumppu, joka on yhdistetty vesikiertoiseen lattialämmitykseen. Samaisessa koneessa on myös kustannustehokas viilennysyksikkö. Lisää lämpöä ja tunnelmaa saadaan kotiin vielä oleskelutilassa olevalla takalla.