Mitä hirsitalon rakentaminen maksaa? – Ammattilaisten vinkit budjetointiin

Onnistunut hirsitaloprojekti lähtee realistisesta budjetoinnista. Kun mietit kaiken mahdollisimman pitkälle jo alkuvaiheessa, näet haaveidesi toteutuvan. Poimi tästä ammattilaistemme parhaat budjetointivinkit.

K-Raudan Ari Koskella ja Timo Lukkarilalla on kymmenien vuosien kokemus rakentaja-asiakkaiden palvelemisesta. He ovat vuosien varrella nähneet lukuisia onnistuneita talohankkeita, mutta he tuntevat myös kustannusarvioiden sudenkuopat – ne asiat, joissa haaveet ja todellisuus eivät aina kohtaa.

”Rakennuttaminen on kivaa, ja suurin osa projekteista sujuu ongelmitta. Vältyt yllätyksiltä, kun teet budjetin huolellisesti ja päätät pysyä siinä. Talohankkeessa kyse on asumisen unelmista, ja siksi mielellä on taipumus muuttua matkan varrella. Jos esimerkiksi alkuperäissuunnitelmissa ollut peruskeittiö muuttuukin projektin varrella luksuskeittiöksi, kustannuksia tulee helposti tuhansia euroja lisää. Tämä saattaa kertautua muissa asioissa. Projektin suunnitteluvaiheessa on mahdollista vaikuttaa kustannuksiin suurestikin, myöhemmin enää vain vähän”, K-Raudan asiantuntijat sanovat.

Listasimme Ari Kosken ja Timo Lukkarilan parhaat vinkit realistiseen budjetointiin. Käännythän omassa hankkeessasi K-Raudan asiantuntevien talomyyjien puoleen. He auttavat sinua myös budjetin laatimisessa.

10 asiaa, jotka budjetoijan on hyvä tietää

1. Hirsiomakotitalon neliö maksaa noin 2400-2600 euroa

Erittäin karkean arvion rakennuskustannuksista saat tällä kaavalla: hirsiomakotitalon rakennuttaminen muuttovalmiiksi maksaa noin 2400–2600 euroa neliöltä. Tämä ei vielä sisällä tontin hintaa eikä maanrakennuskustannuksia. Hirrestä tehdyn vapaa-ajan asunnon rakennuttaminen maksaa noin 1500 euroa neliöltä. Jos rakennus varustellaan talviasuttavaksi, neliöhinta lähenee 2000 euroa.

Lue tästä, mistä kaikesta uuden talon hintalappu koostuu.

2. Kaikki lähtee tontista

Tonttien hinnat vaihtelevat valtavasti eri puolilla Suomea. Pääkaupunkiseudulla pienestä 500 neliön tontista voi joutua maksamaan 200 000 euroa tai ylikin, kun taas kasvukeskusten ulkopuolella hyvän tontin voi saada jopa kymmenesosalla tästä. Vuokratontissa kustannus ei tule kerralla maksettavaksi, mutta vuokra on laskettava asumiskustannuksiin.

Tonttiin liittyvät myös maanrakennustyöt. Hyvällä tasamaatontilla ne saattavat jäädä noin 15 000 euroon, kun taas toisinaan tontti joudutaan paaluttamaan tai louhimaan, jolloin kustannukset voivat nousta jopa 50 000 euroon tai enemmänkin. Tontin sijainti ja maaperä vaikuttavat suuresti siihen, paljonko maanrakennustöitä tarvitaan. Kustannuksia tuovat esimerkiksi maaperätutkimus, salaojitus ja routaeristykset.

Lisäksi tontin muoto vaikuttaa rakennukseen, joka tontille voidaan rakentaa. Esimerkiksi rinnetontilla on aivan omat vaatimuksensa, ja talo saattaa vaatia vaikkapa osittaisen kellarikerroksen.

Nämä kaikki on otettava huomioon rakennushanketta suunniteltaessa ja budjetoitaessa. Monesti maanrakennustyöt nielaisevat yllättävänkin paljon rakennusbudjetista.

3. Hyödynnä K-raudan verkostoa

Mitä valmiimpana kokonaisuutena talon ostat, sitä helpompi sinun on pysyä budjetissa. Kimara-hirsitalon saat tilattua Säältä suojaan -asennuksena. Se on kattava asennuspaketti, johon sisältyy myös varsinaisen vesikaton, ikkunoiden sekä ovien asennus. Asennustyön tekevät koulutetut, tuotteen hyvin tuntevat ammattilaiset. Samalla saat asennustyölle kahden vuoden takuun sekä tehtaan asennuspäällikön valvonnan työmaalle. Kun tilaat loput työt K-Raudan yhteistyöverkoston kautta, saat varmasti luotettavat tekijät.

4. Arvioi oman työsi osuus oikein

Oma työ totta kai laskee rakentamiskustannuksia, mutta sen osuuden arvioinnissa täytyy olla realisti. Siivous ja rakennusjätteiden kuljettaminen ovat tärkeä apu, mutta säästöä se ei kovin paljon tuo.

Jos sinulla on osaamista, pystyt tekemään itse ainakin ulkomaalauksen, tapetoinnin, sisämaalauksen ja muita pintoihin liittyviä töitä. Sadan neliön talossa tämä säästää muutamia tuhansia euroja. Osuus kokonaiskustannuksista on hyvä arvioida yhdessä K-Raudan talomyyjän kanssa.

Kimara-talon pystyt rakentamaan kahdella tavalla: 1) Kokoamalla rungon itse ja jatkamalla sitten muihin töihin itse tai K-Raudan yhteistyöverkoston avulla. 2) Tilaamalla Säältä suojaan -asennuksen ja jatkamalla hanketta itse tai K-Raudan yhteistyöverkoston avulla. Lue lisää

5. Ethän unohda näitä!

Rakennusprojektiin liittyy monenlaisia lupa-, liittymä- ja viranomaiskuluja, joiden budjetointi helposti unohtuu. Monesti sähkö- ja lvi-liittymien hinnat ovat paikkakuntakohtaisia. K-Raudan talomyyjät osaavat auttaa sinua tässäkin.

Yksi 10 000 euroa on varattava myös suunnittelijoiden ja valvojien töille. Jokaisella rakennushankkeella on oltava pääsuunnittelija, ja sen lisäksi tarvitaan muita suunnittelijoita ja valvojia. Vastaavan mestarin rooli on tärkeä, sillä hän valvoo ja ohjaa rakentajaa tekemään oikeita ratkaisuja.

6. Jokainen lisänurkka tuo lisähintaa

Suorakaiteen muotoinen talo on kaikkein kustannustehokkain ratkaisu. Moni haluaa uuteen kotiinsa persoonallisuutta luovia lisänurkkia ja -ulokkeita, joilla on vaikutusta kustannuksiin. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaiset erkkerit ja syvennykset. Sama koskee monimutkaisempia kattomuotoja. Tällä hetkellä suuret ikkunapinnat ovat hyvin suosittuja. Ikkunapinnoissa vakiomittaisten ikkunoiden vaihto erityismittaisiin nostaa aina kustannuksia.

7. Lämmitysmuodon valinnalla on vaikutusta

Se, miten uutta kotiasi tullaan lämmittämään, vaikuttaa isostikin kustannuksiin. Lämmitysmuodon valinnassa pitää ottaa huomioon muun muassa talon koko ja maaperä sekä tietysti lämmitysjärjestelmän käyttökustannukset. Sähkölämmitys on rakennusvaiheessa edullisin, maalämpö taas käyttökustannuksiltaan. Asiantuntijoidemme mukaan maalämpö ei välttämättä ole järkevin valinta alle sataneliöiseen taloon, sillä investointikustannukset ovat suuret. Pienemmissä taloissa erilaiset lämpöpumput ovat usein fiksu ratkaisu. Kustannuksia laskettaessa on tehtävä myös päätös mahdollisesta tulisijasta.

8. Sisustuksessa on pelivaraa

Uuden kotisi sisustusratkaisut teet sinä joko itse tai sisustussuunnittelijan avulla. Samalla voit vaikuttaa suurestikin sisustuksen kokonaishintaan. Esimerkiksi parkettien hintahaarukka on muutaman kymmenen euron neliöhinnasta yli sataan euroon. Jos parketilla peitettävää lattiapinta-alaa on vaikkapa 100 neliömetriä, kustannus voi olla 2000 tai 12000 euroa. Kimara-rakentajana etunasi on se, että saat sisustusmateriaalit samalta luukulta kuin rakennusmateriaalit, K-Raudasta.

Sisustusinspiraatiota voit hakea esimerkiksi valmiista, eri tyylisistä sisustuskokonaisuuksista, joita me K-Raudassa olemme sinulle rakentaneet. Lue tästä lisää!

9. Haaveiletko terasseista ja upeasta pihasta?

Talosi sisätilat jatkuvat todennäköisesti terasseille, joista osasta ehkä haluat katettuja. Niillä on mukava viettää aikaa kesäkaudella ja lämmittimien avulla vielä myöhemminkin syksyllä. Terassialan kustannukseksi voit laskea noin 500–800 euroa neliöltä.

Moni rakennuttaja jättää pihatyöt budjetoimatta. Tosiasiassa pihan päällystys- ja istutustyöt, aidat ja vajat nielevät helposti kymmenesosan omakotitalon rakentamisen kokonaisbudjetista. Kun budjetoit tällä periaatteella, pääset nauttimaan siististä pihasta jo ensimmäisenä kesänä.

10. Varaudu yllätyksiin

Uuden Kimara-talon rakennuttaminen ostopäätöksestä muuttoon vie yleensä vuodesta kahteen. Silti arvioitu kustannustaso saattaa muuttua hankkeen varrella. Joskus yllätyksiä tuovat ennakoitua suuremmat maanrakennustyöt. Toisinaan sisustajan mieli muuttuu. Jos saat varattua budjettiin esimerkiksi viiden prosentin yllätysvaran, selviät ad hoc -kustannuksista rauhallisin mielin. Onnea uuteen kotiin!

Laskimme sataneliöisen hirsiomakotitalon ja 30-neliöisen hirsihuvilan esimerkkibudjetit. Lue täältä lisää!

”Rakennuttaminen on kivaa, ja suurin osa projekteista sujuu ongelmitta. Vältyt yllätyksiltä, kun teet budjetin huolellisesti ja päätät pysyä siinä.”

– Ari Koski, myyntipäällikkö, K-Rauta

Mitä hirsitalon rakentaminen maksaa?

Onnistunut hirsitaloprojekti lähtee realistisesta budjetoinnista. Kun mietit kaiken mahdollisimman pitkälle jo alkuvaiheessa, näet haaveidesi toteutuvan. Tutustu kahteen esimerkkilaskelmaan!