Vaalea hirsikoti järven rannalla – Rakentajatarina

Unelmien paikalle järven rannalle noussut hirsikoti on sisustuksen viimeistä yksityiskohtaa myöten asukkaidensa näköinen. Kahden aikuisen koti on kaunis ja viihtyisä niin sisältä kuin ulkoa, ja hirsiseinän luonnonmukaisuus rauhoittaa arjessa. Tämä toiveiden koti ostettiin helposti paikallisesta K-Raudasta, ja rakentaminen sujui talkoovoimin ja ammattilaisten avulla.

 

Tämä upea hirsikoti nousi järven rantaan Forssaan, kantahämäläiseen pikkukaupunkiin. Ainaisena haaveena rakentajapariskunnalla on ollut talon rakentaminen rantatontille. Kaksi vuotta sitten tuli myyntiin muutaman kilometrin päästä keskustasta lähes 2000-neliöinen vanha mökkitontti, johon kuului 40 metriä Kaukjärven rantaa ja rakennusoikeutta yli 400 neliötä. Pariskunta iski siihen kiinni välittömästi, ja päätös uuden kodin rakentamisesta syntyi nopeasti.

Uuden kodin suunnittelu ja rakentamaan pääseminen sujuivat jouhevasti pariskunnan käydessä kotikaupunkinsa K-Raudassa. Kaupan talomyynnissä työskentelee arkkitehti Päivi Vuori, joka laati suunnitelman unelmatalosta ja teki saman tien tarjouksen Kimara-hirsitoimituksesta. Rakentajat laittoivat nimensä kauppakirjaan ja ryhtyivät raivaamaan tonttia perustuksille. Taloon päästiin muuttamaan vuoden 2018 lopulla, aivan joulun alla.

Aikuiseen elämään suunniteltu

Rakentajat tiesivät tarkalleen mitä halusivat: niin tontin ehdoilla kuin kahden aikuisen asumisodotuksilla suunnitellun hirsitalon. Massiivipuisissa seinissä heitä miellyttää luonnonmukaisuus ja hirsien ulkonäkö – paksujen puuseinien tuoma tunnelma. Epäsymmetrisellä harjakatolla varustetusta talosta tuli 1,5-kerroksinen ja seinät tehtiin painumattomista hirsistä. Kehikko on kaikilta ominaisuuksiltaan nykyaikainen. Hirret kulkevat kaikissa seinissä samassa tasossa ja ne yhdistyvät toisiinsa jiiriliitoksilla. Hirsien saumarako on todella kapea.

Talo on iso, kerrosala kohoaa reilusti yli 200 neliön, kun autokatos ja ulkovarasto on rakennettu kiinni taloon. Huoneistoalaa on 184 neliötä. Niistä yli kolmannes on käytetty oleskelutilaan, jonka korkeuskin on kurkihirren kohdalla 6,5 metriä. Oleskelutila on myös kaksi porrasaskelmaa alempana alakerran muita tiloja. Makuuhuoneita haluttiin vain kolme. Kolme aikuista poikaa tulevat harvoin samanaikaisesti yökylään. Silloin kuin tulevat, kaikille kyllä löytyy yösija, kun parven avo-osaankin sijataan vuoteita. Parvella on yksi 14-neliöinen erillishuone, jonka käytössä on oma wc.

Järvimaisema suunnittelun lähtökohtana

Tilojen suunnittelussa otettiin tarkoin huomioon näkymä järvelle. Rantamaisema kantaa ulko-ovelle saakka avoeteisen ja oleskelutilan kautta. Pariskunnan makuuhuone on oleskelutilojen takana, mutta se levittäytyy yli keittiön seinälinjan. Sieltä on ikkuna sivuterassille ja näkymä rantaviivaan saakka. Sisäpinnat ovat vaaleita, ja vaaleat hirsiseinät ovatkin keskeinen osa kodin sisustusta. Nämä rakentajat ovat tarkkoja sisustajia – kaiken pitää sointua yhteen. Pintamateriaalit valittiin yhdessä tuumin.

Rakennusurakastakin selvittiin tutulla joukolla, niin sukulaisten kuin ammattilaistenkin avulla. Keittiöostoksille lähdettiin Forssan K-Rautaan, jossa pariskunta ihastui ensi näkemällä saksalaiseen Noblessa-keittiöön. Huomio kiinnittyi kalusteiden laatuun ja keittiön ulkonäköä sekä käyttömukavuutta lisääviin yksityiskohtiin. Alakaapit on ryhmitelty kahdelle seinälle ja keskellä on saareke. Sen eteen hankittiin uudet, metallijalkaiset baarituolit. Baarituolien lisäksi muuton yhteydessä hankittiin ainoastaan yksi sänky ja parvelle vuodesohva. Kaikki muu on vanhaa, aikanaan harkiten valittua ja osittain itse tuunattua irtaimistoa.