Talvirakentaminen yllätti helppoudellaan – Rakentajatarina

Henri Lindholmilla on paljon kokemusta talvirakentamisesta. Hän on rakentanut kolme hirsihuvilaa Jalavaniemen matkailualueelle Hämeenlinnan Iittalaan, Vanajaveden rannalle. Ensimmäinen huvila valmistui vuonna 2010. Talvirakentamisesta Lindholmilla on vain hyvää sanottavaa.

– Ensimmäinen mökki oli ikään kuin harjoitusmökki, jonka hirsikehikko asennettiin loppusyksystä. Seuraavat kaksi huvilaa rakennettiinkin siten sydäntalvella pari vuotta myöhemmin

Lindholmin mukaan talvirakentamisen helppous ja hyvät puolet yllättivät positiivisesti: pakkasessa hirret on helppo pitää kuivina ja puhtaina ja lumi lähtee harjaamalla

– Toki luonnonvaloa on vähemmän tarjolla, mutta hirsirungon kasaaminen käy niin nopeasti, että sopivan aikaikkunan löytäminen ei tuottanut vaikeuksia.

Matkailuyrittäjälle ajankohdalla oli muutenkin merkitystä: kesä on kiireistä matkailusesonkia. Myös maataloustyöt pitävät kiireisenä.

– Kun rakentaa talvella, ehtii vielä nauttia vähän Suomen lyhyestä kesästäkin. Eikä talvella huhkiessa tule niin helposti hiki, Lindholm nauraa.

Hirsitalotoimittajaa valitessaan Lindholm tarkasteli lähemmin 3–4 eri talomerkkiä. Lopulta valinta kohdistui Kimaraan.

– Talomyyjän kanssa synkkasi hyvin, sillä oli iso merkitys. Hintaerot talomerkkien kesken olivat lopulta pieniä, mutta Kimaran etuna oli sen myyntipaikka, K-Rauta. Siellä oli helppo asioida ja samasta paikasta sai muutakin tavaraa työmaalle. Samalla saattoi käydä vaikka vähän vinoilemassa talomyyjälle.

Rakentamisesta Lindholm vastasi kokonaan itse – vain sähkötyöt ja laatoitukset ynnä muut erikoistyöt jätettiin ammattilaiselle.

– Kimara oli näin maallikon näkökulmasta helppo rakentaa itse, sillä ohjeet olivat niin kattavat ja selkeät. Oikeastaan on sanottava, että lasten Lego-palikoissakin tuntuu olevan enemmän haastetta, Lindholm nauraa