Ylistys puulle

Kimara-hirsitalo räätälöitiin perheen toiveiden mukaan yksilölliseksi, talviasuttavaksi vapaa-ajanasunnoksi. Suunnittelun punaisena lankana oli ikkunoista näkyvä luonto ja siihen sulautuminen.

Perhe halusi itselleen vapaa-ajanasunnon kohtuullisen ajomatkan päästä Helsingistä niin, että siitä pystyttäisiin nauttimaan mahdollisimman paljon ja ympäri vuoden. Sopiva paikka makean veden äärestä löytyi reippaan tunnin ajomatkan päästä.

Talomallia ryhdyttiin suunnittelemaan K-Rauta 75 Vantaan oman talomyyjän Ilkka Oksasen kanssa.

– Piirsin alustavat, karkeat suunnitehnat talosta, jotka sitten viimeisteltiin lupakuviksi tehtaan toimesta.

Talon runko on täysin yksilöllisesti perheen toiveiden mukaan suunniteltu Kimara-hirsitalo, joka tilattiin runkopystytyksellä kohteeseen. Se viimeisteltiin paikallisten urakoitsijoiden toimesta muuttovalmiiksi.

Alakerran suuressa tuvassa on keittiö, ruokailutila ja oleskeluhuone.

Tämä talo on suunnitteltu ja asemoitu paikalleen näkymien ehdoilla.

Tämä talo on suunnitteltu ja asemoitu paikalleen näkymien ehdoilla.

Tilava ja monikäyttöinen

Talossa on kerrosalaneliöitä 122, mutta käyttöneliöitä on hiukan enemmän eli 125, niistä parven osuus on peräti 46 neliötä. Käyttöneliöiden suurempaan määrään vaikuttaa parven laitimmaiset reuna-alueet, joiden huonekorkeus on alle 160 cm.

Tällä hetkellä parvi on yhtenäistä avotilaa, mutta tulevaisuudessa se on mahdollista jakaa vaikkapa kahdeksi, erilliseksi huoneeksi tai pitää varastotilana.

Alakerrassa suurimman neliömäärän nappaa tupamainen keittiö-olohuone. Sen lisäksi sinne saatiin mahtumaan kaksi pientä makuuhuonetta. Ja sauna.

Sisätilojen tyylin määräävänä tekijänä on ollut ikkunamaisema. Kodin omistajat halusivat kunnioittaa hirsisiä pintoja, jonka vuoksi ne jätettiin levyttämättä. Itseasiassa makuuhuoneiden väli­seinät pinnoitettiin hirsipaneeleilla tunnelmal­liseksi. Pinnan kellastumisen estämiseksi niihin kuitenkin siveltiin vahakerros, joilloin valo ei muuta puun väriä sen ikääntyessä.

Kaikki pintamateriaalit hankittiin kätevästi samasta paikasta kuin itse talokin. Myös harmaaovinen Cello-keittiö ja kodinko­neet tulivat kätevästi monipuolisen valikoiman omaavan K-Raudan kautta.

 

Kimara hirsitalo sekä kaikki rakentamiseen tarvittavat tavarat että pintamateriaalit on hankittu K-Raudasta.

Kimara hirsitalo sekä kaikki rakentamiseen tarvittavat tavarat että pintamateriaalit on hankittu K-Raudasta.

Tarpeen mukaan

Taloa ryhdyttiin suunnittelemaan jo lähtötilanteessa rakenteiltaan ja energiatehokkuudeltaan omakotitalon veroiseksi, vaikkakin se on perheen kakkoskoti.

Tämän hirsitalon runkomateriaalina on 205 mm painumaton hirsi, vastaavaa käytetään omakotitalojen rakenteissa. Virallisten vaatimusten mukaan ympärivuotiseen vapaa-ajanasuntoon tarvittaisiin vain 135 mm paksuinen hirsi.

Energiatehokkaammalla rakenteella talo voi­daan pitää vuodenajasta riippumatta koko ajan lämpimänä, jolloin sinne on mahdollista piipah­taa satunnaisesti aina, kun aika antaa myöten. Lämmitysmuodoksi tähän vapaa-ajankotiin valittiin hieman normaalia kakkoskotia järeämpi vaihtoehto eli ilma-vesilämpöpumppu, johon on yhdistetty vesikiertoinen lattialämmitys. Lisäksi oleskelutiloihin asennettiin Tulikiven moderni, suuriluukkuinen vuolukivitakka, joka tuottaa huonetilaan viipyilevää, lempeää lämpöä, ja tulen loimuamista on myös mukava katsella.

Yläkerran parvi on vielä yhtenäistä tilaa, mutta helposti muokattavissa vaikka kahdeksi eri huoneeksi.