Näin alkuun: 7 askelta omaan kotiin

Oman talon rakennuttaminen on monelle ainutkertainen kokemus elämässä. Mistä ja miten hirsitalon suunnittelu pitäisi käynnistää? K-Raudan talomyyjä Mia Rinne neuvoo sinut alkuun.

Ekologiset ja tutkitusti turvalliset Kimara-hirsitalot ovat yksilöllisesti muunneltavissa vastaamaan sinun ja perheesi toiveita ja tarpeita.

”Tämä muistilista toimii rakentamisen tukena, jotta oman hirsiunelman toteuttaminen sujuisi mutkattomasti eikä turhia yllätyksiä pääsisi syntymään”, Espoon keskuksen K-Raudan talomyyjä, hirsirakentamiseen perehtynyt Mia Rinne sanoo.

1. Varaa haaveilulle aikaa, mutta muista realismi

Hirsirakentamisen suosio on kasvanut viime vuosina, ja moni haaveilee terveellisestä, laadukkaasta ja ekologisesta hirsikodista. Useimmille talo- tai mökkihankkeeseen lähteville tärkeintä on, että itse rakentamalla tai rakennuttamalla voi saada juuri omaan makuun ja tarpeisiin sopivat neliöt.

Haaveilulle kannattaa antaa riittävästi aikaa. Hirsitalon rakentaminen on monelle ainutkertainen kokemus, ja toivelista saattaa paisua mahdottomaksi unelmia ylös kirjatessa.

Jotta hanke pysyy realistisena eivätkä kustannukset karkaa pilviin, käänny ajoissa K-Raudan asiantuntevien talomyyjien puoleen. Huolellisen suunnittelun ansiosta säästyt monelta harmilta ja yllätykseltä. Voit luottaa siihen, että koko projekti pysyy tiukasti yhden ammattilaisen käsissä alusta loppuun saakka.

2. Hirsikodin suunnittelu lähtee tontin valinnasta

Oman hirsiunelman toteuttaminen alkaa useimmiten tontin etsinnästä. On tärkeää, että alue on mieluinen sinulle ja perheellesi ja että voitte nähdä itsenne siellä vielä vuosienkin kuluttua.

Tontin sijainti on yksi keskeisimmistä asioista, kun lähdet suunnittelemaan oman kodin rakentamista. Missä työpaikkasi sijaitsee? Onko käytössäsi oma auto? Millaiset päiväkodit ja koulut alueella on ja paljonko niihin on matkaa? Haluatko asua palveluiden lähellä vai luonnon helmassa?

”Kun asiakas ottaa yhteyttä meihin K-Rautaan – joko soittamalla tai myymälässä käymällä – kysyn aina ensimmäiseksi, onko tontti jo hankittu vai kaipaako asiakas kenties päätöksenteossaan meidän talomyyjien apua. Usein käy myös niin, että vedän saappaat jalkaani ja tapaan asiakkaan ensimmäisen kerran hänen jo ostamallaan tai varaamallaan tontilla”, Mia Rinne kertoo.

Tonttia valittaessa kannattaa aina kiinnittää huomiota maastoon ja maaperään. Onko tontti tasamaastoa vai kallioisen kalteva? Entä millainen on maaperän rakenne ja kantavuus? Maaperätutkimus määrittää sen, millaiset perustukset tontille tarvitaan ja millaisen talon sinne voi rakentaa. Samalla selviää maanrakennus- ja perustamiskustannusten suuruusluokka.

Mikäli alue on kaavoitettu, suunnittelussa tulee huomioida tontin rakentamista koskevat määräykset, kuten se, kuinka monta kerrosta talossa saa olla.

3. Määrittele sinulle sopiva budjetti ja pidä siitä kiinni

Pitävä budjetti on onnistuneen taloprojektin perusta, sillä budjetti ohjaa hyvin vahvasti useimpia kodinrakentajia. Kannattaa siis ensimmäisenä keskustella pankin kanssa lainasta. Kun rakentamisen budjetti on tiedossa, K-Raudan asiantuntijat osaavat suositella siihen sopivia hirsitalovaihtoehtoja.

Taloprojektin kokonaiskustannukset vaihtelevat muun muassa alueen, tontin, maaperän ja rakennusneliöiden mukaan. Yleensä rakentaminen on kalliimpaa suuremmilla paikkakunnilla. Toisaalta kasvukeskuksissa talon jälleenmyyntiarvo on korkeampi.

Juttele myyjän kanssa unelmistasi: erilaiset suunnitteluratkaisut, materiaalit ja varustelu vaikuttavat kustannusarvioon. Voit saada samannäköisen keittiön 5000 tai 20 000 eurolla. Kun olet päättänyt budjetistasi, pidä siitä kiinni. Muista kuitenkin varautua noin viiden prosentin yllätysvaralla, jos matkan varrella sattuisi tulemaan odottamattomia lisäkuluja.

Jotta vältät rakentamisen sudenkuopat, hanki avuksesi ammattitaitoinen pääsuunnittelija ja vastaava mestari.

Pääsuunnittelija seuraa, etteivät hankkeen kustannukset pääse karkaamaan. Hän huolehtii rakennusluvasta ja siitä, että suunnitelmat ovat helposti toteutettavissa. Vastaava työnjohtaja valvoo työn kulkua ja rakentamisen laatua tontilla sekä järjestää viranomaisten määräämät katselmukset.

Lue täältä tarkemmin rakennushankkeen budjetoinnista.

”Mieti juuri sinulle ja perheellesi tärkeimmät toiveet. Älä pohdi liikaa jälleenmyyntiä, vaan rakenna itsellesi.”

– Mia Rinne, talomyyjä, K-Rauta

4. Kuvittele, millaista arkesi on uudessa kodissasi

Voit aloittaa unelmiesi kodin suunnittelun valitsemalla mieluisan hirsitalomallin monipuolisesta Kimara-mallistosta, josta löytyy niin perinteisiä kuin moderneja vaihtoehtoja. Kaikkien Kimara-talojen pohjat ovat helposti muokattavissa. Suurin osa hirsirakentajista haluaakin viimeistellä suunnitelman oman näköisekseen K-Raudan asiantuntijoiden avulla.

Ammattitaitoinen talomyyjä käy kanssasi tarkkaan läpi asumisesi tarpeet. Oleellista on miettiä, kuinka monta makuuhuonetta perheesi tarvitsee. Minkälaisen keittiön haluat? Mihin lastesi ulkovaatteet laitetaan? Entä onko sinulla lemmikkejä, joiden kuraiset tassut haluat pestä sisään tullessasi? Tekeekö joku perheestäsi etätöitä, ja millaista työskentelyrauhaa hän tarvitsee? Miltä toivoisit valmiin kotisi näyttävän ulkoapäin?

”Moni asiakas yllättyy, kun kysymme häneltä konkreettisesti, miten arki perheessä rullaa. Usein omaa kotia suunnitteleva tietää, kuinka komean keittiön tai olohuoneen haluaa, muttei ole ajatellut esimerkiksi tarkemmin säilytystilojen paikkaa ja tarvetta”, Mia Rinne sanoo.

Ilmansuuntien huomioiminen on rakentamisessa keskeistä. Jos haluat viettää kesäpäiviä isolla terassilla, sijoita se etelän puolelle, jotta voit nauttia auringosta koko päivän. Makuuhuoneessa olisi ehkä mukavaa herätä aamuauringon sarastukseen. Entä millaisen maiseman haluat avautuvan ikkunoistasi? Mistä kohdasta ajotie tulee tontille?

”Mieti juuri sinulle ja perheellesi tärkeimmät toiveet. Älä pohdi liikaa jälleenmyyntiä, vaan rakenna itsellesi”, Mia Rinne neuvoo.

5. Valitse oma tapasi rakentaa hirsitalo

Kun oikea Kimara-talomalli on löytynyt, on aika valita sopiva rakennustapa. Voit rakentaa uuden kotisi alusta loppuun itse tai hyödyntää K-Raudan laajaa kumppaniverkostoa.

Itse rakentamalla voit säästää rahaa ja keskittyä budjetissasi neliöihin tai sisustukseen. Apunasi ovat silloin Kimara-talon helpot pystytysohjeet: mittatarkat hirret on vaivatonta asentaa selkeiden, kuvitettujen ohjeiden avulla.

Jos haluat rakentaa K-Raudan kanssa, päätät itse, minkä verran rakennat. Voit jättää osan tai vaikka kaiken rakentamisen K-Raudan laajan ja luotettavan yhteistyökumppaniverkoston huoleksi. Voit halutessasi ostaa uudelle hirsikodillesi Säältä suojaan -asennuksen, jolloin asennustyöstä vastaavat koulutetut, tuotteen hyvin tuntevat ammattilaiset.

Tutustu rakennustapoihin tarkemmin täällä.

6. Päätä sisustuksesta rauhassa ammattilaisen kanssa

Voit viimeistellä Kimara-talosi sisäpuolelta juuri sellaiseksi kuin haluat. Jotkut jättävät jykevät hirsiseinät näkyviin sellaisenaan, jolloin tunnelma on kodikas ja perinteisempi. Voit myös pintakäsitellä seinät mielesi mukaan esimerkiksi kuultavalla öljyllä tai vahalla.

Löydät kaikki uuden kotisi sisustustarvikkeet helposti K-Raudasta. Käytössäsi on markkinoiden laajin sisustusmateriaalien valikoima: paneelit, listat, väliovet, laatat, tapetit ja kaikki muu.

”Sisustuksen valintoja ei tarvitse tehdä heti Kimaraa ostettaessa, vaan voit päättää sisustusratkaisuista rauhassa K-Raudan osaavan sisustus- ja kalustesuunnittelijan kanssa”, Mia Rinne sanoo.

Useissa tutkimuksissa on todettu, että hirsitalossa on erittäin hyvä ja puhdas sisäilma. Luonnonmukaisen hirsi on myös yksilöllinen, ekologinen ja kaunis materiaali.

Koko Kimara-hirsitalojen suunnittelu- ja tuotantoprosessi täyttää CE-merkinnän laadunvalvontakriteerit. Hirsinä käytetään ainoastaan PEFC-sertifioitua puuta, joka on merkki kestävästä metsänhoidosta.

Inspiroidu sisustussuunnittelijamme esimerkkivalinnoista!

 

7. Unelmat todeksi: omaan kotiin noin vuodessa

Uuden Kimara-talosi rakennuttaminen ostopäätöksestä muuttoon vie aikaa yleensä noin vuoden verran. Muistathan, että huolellinen suunnitteluvaihe on tärkeä, koska rakentamisen alustava aikataulu luodaan silloin. Rakentaminen alkaa, kun sinulla on tontti, konkreettinen suunnitelma ja toimitussopimus sekä rakennuslupa hirsitalostasi.

Lopputuloksena on unelmiesi toteutuminen – muutto uuteen ikiomaan hirsikotiin.

”Voit aloittaa unelmiesi kodin suunnittelun valitsemalla mieluisan hirsitalomallin Kimara-mallistosta, josta löytyy niin perinteisiä kuin moderneja vaihtoehtoja. Kaikkien Kimara-talojen pohjat ovat helposti muokattavissa.”

– Mia Rinne, talomyyjä, K-Rauta