Huoneistoala: 150–200 m²

Hirsitalo sopii myös kaupunkiin – Rakentajatarina

Suunniteltu lapsiperhettä ajatellen

Muodoiltaan modernissa talossa on täydet kaksi kerrosta. Pohjaratkaisulla on tähdätty lapsiperheen sujuvaan arkeen. Makuuhuoneista yksi on alakerrassa. Ylhäällä on kolmen makuuhuoneen lisäksi aulatila, josta saa lapsille keskitetyn leikki- ja pelihuoneen. Aulan yhteydessä on parveke, josta näkee puiden välistä pilkottavan meren. Rantaan on talolta muutaman minuutin kävelymatka. Parvekkeen alapuolella on etelään suuntaava terassi, jonne on käynti oleskelutiloista. Tupakeittiöllä on kokoa noin 40 neliötä. Se jatkuu esteettömästi sisääntuloeteisenä. Portaikko on sijoitettu keittiön viereen. Portaiden toiselta sivustalta löytyvät saunatilat. Niiden yhteydessä on erillinen vilvoitteluterassi. Kodinhoitohuone on yläkerrassa kylpyhuoneen vieressä. Pestyt vaatteet on sieltä lyhyt matka siirtää makuuhuoneiden kaapistoihin. Päämakuuhuoneen yhteydessä on erillinen vaatehuone.

Moderni ja kodikas hirsikoti

Keittiö on kompakti ja toiminnallinen. Kaikki säilytystilat ovat saavutettavissa muutamalla askeleella. Liesi ja vesipiste on sijoitettu oikeaoppisesti rinnakkain ja niiden väliin jää sopivasti työskentelytilaa. Niemeke jakaa keittiön hyvin ruokailutilasta. Niemekkeen päällä on hyvin työskentelytilaa ja siihen on helppo kattaa arkipäivää runsaampi ruokatarjoilu. Keittiön koneistuksessa on mukana pieni viinikaappi.

Tunnelma talossa on pääosin moderni, mutta perinteisen hirsitalonkin elementtejä on mukana. Väritys on vaalea, hirsipinnoilla on kuultavaa valkoista ja alakerran lattiat ovat vaaleaa laattaa. Olohuoneen pönttöuuni ja eteisen seinässä näkyvät hirsien lohenpyrstöliitokset vievät ajatukset mummolaan. Puun vahva läsnäolo tuo kodikkuutta. Valkoiset seinät sopivat erityisen hyvin kaupunkihirsitaloon ja eteläseinustan kauniin ruskea väritys on tyylikäs lisä kokonaisilmeeseen.

Artikkeli on lyhennelmä Uusi Koti -lehden numerossa 1/2020 julkaistusta jutusta.

Vaalea hirsikoti järven rannalla – Rakentajatarina

Tämä upea hirsikoti nousi järven rantaan Forssaan, kantahämäläiseen pikkukaupunkiin. Ainaisena haaveena rakentajapariskunnalla on ollut talon rakentaminen rantatontille. Kaksi vuotta sitten tuli myyntiin muutaman kilometrin päästä keskustasta lähes 2000-neliöinen vanha mökkitontti, johon kuului 40 metriä Kaukjärven rantaa ja rakennusoikeutta yli 400 neliötä. Pariskunta iski siihen kiinni välittömästi, ja päätös uuden kodin rakentamisesta syntyi nopeasti.

Uuden kodin suunnittelu ja rakentamaan pääseminen sujuivat jouhevasti pariskunnan käydessä kotikaupunkinsa K-Raudassa. Kaupan talomyynnissä työskentelee arkkitehti Päivi Vuori, joka laati suunnitelman unelmatalosta ja teki saman tien tarjouksen Kimara-hirsitoimituksesta. Rakentajat laittoivat nimensä kauppakirjaan ja ryhtyivät raivaamaan tonttia perustuksille. Taloon päästiin muuttamaan vuoden 2018 lopulla, aivan joulun alla.

Aikuiseen elämään suunniteltu

Rakentajat tiesivät tarkalleen mitä halusivat: niin tontin ehdoilla kuin kahden aikuisen asumisodotuksilla suunnitellun hirsitalon. Massiivipuisissa seinissä heitä miellyttää luonnonmukaisuus ja hirsien ulkonäkö – paksujen puuseinien tuoma tunnelma. Epäsymmetrisellä harjakatolla varustetusta talosta tuli 1,5-kerroksinen ja seinät tehtiin painumattomista hirsistä. Kehikko on kaikilta ominaisuuksiltaan nykyaikainen. Hirret kulkevat kaikissa seinissä samassa tasossa ja ne yhdistyvät toisiinsa jiiriliitoksilla. Hirsien saumarako on todella kapea.

Talo on iso, kerrosala kohoaa reilusti yli 200 neliön, kun autokatos ja ulkovarasto on rakennettu kiinni taloon. Huoneistoalaa on 184 neliötä. Niistä yli kolmannes on käytetty oleskelutilaan, jonka korkeuskin on kurkihirren kohdalla 6,5 metriä. Oleskelutila on myös kaksi porrasaskelmaa alempana alakerran muita tiloja. Makuuhuoneita haluttiin vain kolme. Kolme aikuista poikaa tulevat harvoin samanaikaisesti yökylään. Silloin kuin tulevat, kaikille kyllä löytyy yösija, kun parven avo-osaankin sijataan vuoteita. Parvella on yksi 14-neliöinen erillishuone, jonka käytössä on oma wc.

Järvimaisema suunnittelun lähtökohtana

Tilojen suunnittelussa otettiin tarkoin huomioon näkymä järvelle. Rantamaisema kantaa ulko-ovelle saakka avoeteisen ja oleskelutilan kautta. Pariskunnan makuuhuone on oleskelutilojen takana, mutta se levittäytyy yli keittiön seinälinjan. Sieltä on ikkuna sivuterassille ja näkymä rantaviivaan saakka. Sisäpinnat ovat vaaleita, ja vaaleat hirsiseinät ovatkin keskeinen osa kodin sisustusta. Nämä rakentajat ovat tarkkoja sisustajia – kaiken pitää sointua yhteen. Pintamateriaalit valittiin yhdessä tuumin.

Rakennusurakastakin selvittiin tutulla joukolla, niin sukulaisten kuin ammattilaistenkin avulla. Keittiöostoksille lähdettiin Forssan K-Rautaan, jossa pariskunta ihastui ensi näkemällä saksalaiseen Noblessa-keittiöön. Huomio kiinnittyi kalusteiden laatuun ja keittiön ulkonäköä sekä käyttömukavuutta lisääviin yksityiskohtiin. Alakaapit on ryhmitelty kahdelle seinälle ja keskellä on saareke. Sen eteen hankittiin uudet, metallijalkaiset baarituolit. Baarituolien lisäksi muuton yhteydessä hankittiin ainoastaan yksi sänky ja parvelle vuodesohva. Kaikki muu on vanhaa, aikanaan harkiten valittua ja osittain itse tuunattua irtaimistoa.

Kimara Outa 154

2-kerroksinen koti isolle perheelle. Avaruutta tuovat läpitalon ikkunat. Keittiö on erotettu omaksi tilakseen. Alakerrassa yksi makuuhuone ja yläkerrassa kolme. Runsaasti säilytystilaa. Parveke ja viihtyisä terassi oleiluun ja vaikkapa grillailuun.

Kimara K 153

Tilava koti, jossa kolme makuuhuonetta ja työhuone. Makuuhuoneet sijaitsevat yläkerrassa ja suurimman yhteydessä on iso vaatehuone. Yläkerran kylpyhuoneeseen mahtuu suihku. Aula toimii vaikka arkiolohuoneena. Alakerrassa olohuoneeseen luo kodikkuutta tulisija, ja tilasta on kulku terassille. Tilava kodinhoitohuone tekee arjesta vähän sujuvampaa.

Kimara Katariina

Yläkerrassa on kolme suurta makuuhuonetta sekä todella tilava aula,  joka toimii vaikkapa arkiolohuoneena. Lisäksi iso kylpyhuone, jossa tilaa suihkulle. Alakerrassa työhuone omassa rauhassaan. Ruokailutilaan mahtuu kunnon ruokapöytä. Olohuone on auki ylös asti, ja tunnelmaa luo tulisija. Iso kodinhoitohuone, ja pesutiloista pääsee suoraan ulos. Kulmaparveke ja terassi ovat lasitettuja, mikä lisää viihtyvyyttä. Tässä mallissa on myös hissi. 

Kimara K 180

Neljä makuuhuonetta, joista yksi on alemmassa kerroksessa omassa rauhassaan ja sopii siten erinomaisesti esimerkiksi työ- tai vierashuoneeksi. Eteisessä ja tuulikaapissa on runsaasti säilytystilaa. Olohuoneen korotettu sisäkatto ja suuret ikkunapinnat tekevät tilasta avaran ja tulisija tuo kodikkuutta. Keittiöstä on kulku kulmaparvekkeelle, jonne mahtuu myös ruokapöytä, samoin suurimmasta makuuhuoneesta. Yläkerran kylpyhuoneessa on oma suihku. Alakerrassa on iso aulatila sekä takkahuone, joka sopii vaikkapa arkiolohuoneeksi. Iso kodinhoitohuone ja sen yhteydessä tilava vaatehuone helpottavat arkiaskareita. Saunaan mahtuu kerralla isompikin porukka.

Kimara 289

Rinnetontille sopiva koti. Yläkerroksessa kaksi makuuhuonetta, joissa molemmissa tilava vaatehuone. Olohuoneeseen tulvii valoa isoista ikkunoista ja oleskella voi myös taloa kiertävällä suurella parvekkeella. Alakerroksessa on viihtyisä takkahuone, joka toimii arkiolohuoneena. Kodinhoitohuoneessa ja pesuhuoneessa riittää tilaa. Erikoisuutena harrastehuone, josta teet vaikka kuntosalin.