Rohkeiden ratkaisuiden ja näyttävien ideoiden hirsitalo

Tieto ja taito ovat tarpeen talon rakentamisessa, kun tavoitteet asetetaan korkealle. Heli ja Pasi Sundström antoivat rakennusprojektilleen kaiken osaamisensa lähtiessään toteuttamaan loppuelämänsä kotia. Pariskunnan itse suunnittelemassa ja rakentamassa hirsitalossa vaalea puu on saanut rinnalleen tummia, kovia pintoja – ja valmiin kodin nuorekas ilme onkin kekseliäs sekä kertakaikkisen upea lattiasta kattoon.

Ykkössijalla: hirsiseinän hengittävä rakenne ja visuaalinen lämpö

Sundströmit tietävät viihtyvänsä Hollolassa yli 10 vuoden asumiskokemuksella. Vuonna 2009 sieltä hankittiin ensimmäinen talo, vuosien saatossa täydellisesti remontoitu paritalo. Iltakävelyillä tarkkailtiin Kartanon pientaloalueen kehittymistä, uusien tonttien kaavoittamista. Niiden tuloa myyntiin seurattiin herkeämättä ja mieluisin rakennuspaikka oli valittuna reilusti ennen tonttihaun alkamista.

Kun sen aika lopulta koitti, pariskunta sai eniten haluamansa, hivenen alle 900 neliön palan maata, jolle unelmoitu Kimara-hirsitalo päästiin rakentamaan. Alusta saakka oli selvää, että uudessa kodissa pitää olla hirsiseinät: hengittävä rakenne ja puun synnyttämä visuaalinen lämpö ovat ykkössijalla niin Helin kuin Pasin arvomaailmassa. Nykypäivän hirsitalot miellyttävät myös ulkonäöllisesti molempia.

Unelmakotiin haluttiin selkeät muodot ja pulpettikatto. Sisustuksessa on mahdollisuus käyttää vaikka mitä materiaaleja, kunhan ulkoseinien hengittävyyttä ei estetä millään tavoin. Väliseiniä varten pariskunnalla oli mielessä kestäviä ja näyttäviä ideoita.

Sujuvat kaupat ja rohkeat ratkaisut itserakentajan ilona

Hirsien toimittajaksi valittiin Kimara: kaupat talopaketista tehtiin Järvenpään K-Raudassa hyvän ja joustavan palvelun ansiosta. Kauppaan sisällytettiin puutavaran lisäksi hirsikehikon pystytys.

Seinien noustua pystyyn oli Helin ja Pasin vuoro ryhtyä tositoimiin unelmatalonsa valmistumiseksi. Pasi tekee rakennushommia päivätyökseen ja Helillä on sähköasentajan koulutus. Tiimiin saatiin mukaan vielä Helin isä Hannu Hietala. Homma eteni rivakasti, mutta tunteja tarvittiin paljon. Pasi laski viettäneensä tontilla 2200 tuntia ennen muuttoa; aikaa töiden aloittamisesta oli kulunut runsaat kahdeksan kuukautta.

Sekä talo että tavanomaisesta edukseen poikkeava sisustus ovat pariskunnan omaa käsialaa. Pohjaratkaisun toteutti Heli, ja pintojen valintaan niin rouva kuin herra toivat omat kunnianhimoiset ideansa. Valintoja tehdessä tarvitsi ajatella ainoastaan omia mieltymyksiä. Kun talo rakennetaan itselle pitkäaikaiseksi kodiksi, ei ole syytä arkailla rohkeitakaan ratkaisuja.

Koti kolmelle lämpiää hyödyntäen vesi-ilmalämpöpumppua ja takkaa

128 huoneistoneliön talossa on kolme makuuhuonetta. 11-vuotiaan Siina-tyttären valtakunta on muista huoneista erillään heti sisääntulon vieressä. Kahden muun makuuhuoneen ovet ovat vastakkain. Niiden väliin jää Helin ja Pasin makuuhuoneen yhteyteen rakennettu vaatehuone.

Tontilla on valmiina jo tallirakennuskin. Se pystytettiin pitkästä puutavarasta. Lämmitysmuodoksi olisi todennäköisesti valittu maalämpö, mutta sitä alueen rakennusmääräykset eivät sallineet. Lämmitys hoidetaan vesi-ilmalämpöpumpulla ja massiivisella varaavalla takalla. Sahaa ja naulapyssyä ei ole vielä hävitetty, niitä tarvitaan kevään koittaessa takapihan terassin tekoon.

Liuskekiviä seinässä ja 40 metriä led-nauhaa vinossa sisäkatossa

Vieraalla ottaa aikansa valita, siirtääkö silmänsä lattiaan, kattoon vai väliseiniin. Mikään niistä ei ole toteutettu tavanomaisilla ratkaisuilla. Värimaailma on rajattu tiukasti mustaan, harmaaseen ja valkoiseen. Tummia pintoja on paljon.

Hirsiseinät on pintakäsitelty kuultovalkoisella Colorian-luonnonmaalilla. Se takaa hirsien hengittävyyden ja on M1-luokiteltu. Parin metrin hirsipaneeliseinä makuuhuoneiden välissä on saanut tumman maalin.

Oleskelutilojen lattia on tavallista betonivalua, johon on kiillotettu silikaattipinta. Lopputulos on harvinaisen tyylikäs – siitä pitää, vaikka ei muuten betonipintojen ystävä olisikaan. Valu tehtiin omana työnä ja viimeistelyn hoiti Ecofloor Oy. Makuuhuoneiden lattiat ovat Wikandersin vinyylikorkkia.

Mustaa liuskekiveä on totuttu näkemään lattioilla ja niissäkin yleensä ulkotiloissa. Heli sen sijaan halusi sellaisen olohuoneen suurimman seinäpinnan verhoiluksi. Painavien kivien asennus oli melkoinen urakka. Ne täytyi ruuvata taustalevyyn kiinni.

Valkoista kattopaneelia ei voi kutsua erityisen näyttäväksi, ellei asennusta hoideta Sundströmien idealla: vinossa katossa kulkee huoneen päästä päähän viisi led-valonauhaa. Pasilla ja Hannulla oli melkoinen urakka valonauhojen välissä kulkevien paneelien sahaamisessa määrämittaan.

Laattoja valitessaan Heli ja Pasi tykästyivät isoihin, tummiin vaihtoehtoihin. Kylpyhuoneen pinnat hakevat tyylikkyydessä vertaistaan.

Artikkeli on muokattu Uusi koti -lehden numerossa 2/2021 julkaistusta jutusta.