Kimara Outa – talo, jossa luontoarvot ja asumismukavuus kohtaavat

Luonnon keskellä, lähellä palveluja – mahdoton unelma? Ei suinkaan! Uusi, moderneihin omakotiasumisen odotuksiin vastaava Kimara Outa -hirsitalomallistomme on luotu tämä monen suomalaisen haave mielessä. Outa-koti taipuu erilaisiin asumistarpeisiin ja erikokoisille tonteille, myös kaupunkeihin.

Outa-malliston nimi tuo kaikuja pohjoisesta: metsää tarkoittava outa-sana juontaa juurensa pohjoissaamen kielestä. Nimi heijastuu malliston värityksessä, jonka skaalassa toistuvat suomalaiseen maisemaan istuvat harmoniset sävyt. ’Outa’ viittaa myös yhä useammille tärkeisiin luontoarvoihin, jotka ovat ohjanneet malliston suunnittelua. Outa-hirsikoti on ekologinen rakentaa ja asua. Outa-omakotitalo on yhdistelmä hirsirakentamisen parhaita perinteitä ja uutta asumisfilosofiaa, jossa laatu ja asumismukavuus yhdistyvät luonnonläheisyyteen.

Outa-hirsitalon idea syntyi sisustusarkkitehti Taneli Koskelan ja arkkitehti Tommi Variksen yhteistyönä. He kartoittivat tulevaisuuden asumistrendejä, jotka heijastuvat Oudan arkkitehtuurissa ja tilaratkaisuissa.

”Outa-kodissa on tasokas keittiö, joka laajenee terassille aidoksi kesäkeittiöksi. Peseytymistiloissa on panostettu hotellimaisuuteen, laatuun ja selkeyteen. Sisätila jatkuu saumattomasti ulkotilaan, ja suuri ikkunapinta-ala tekee taloa ympäröivästä maisemasta osan sisustusta. Outaa suunniteltaessa otettiin myös huomioon, että ihmiset haluavat enenevissä määrin jakaa elämäntapaansa sosiaaliseen mediaan. Omakotiasumiselta toivotaan kerrostalon mukavuuksia ja helppoutta, mutta myös kuvauksellista luonnon läsnäoloa”, he kertovat.

Moderni versio hirsikodista

Perinteisen hirsitalon tapaan Outa-kodissa on hyvä sisäilma ja helppo hengittää. Kun ilmankosteus ja lämpö pysyvät tasapainossa, syntyy säästöä viilennys- ja lämmityskustannuksissa. Ja aivan kuten pyöröhirsitalo, sitoo Outa-talon hirsirakenne ilmakehästä hiiltä – sillä on siis positiivinen hiilikädenjälki eli myönteisiä ilmastovaikutuksia.

Koskela ja Varis suunnittelivat uuden talomalliston myös vastaamaan nykyhetken vaatimuksiin, joista yksi on skaalautuvuus.

”Halusimme kehittää talotyypin, joka muovautuu monenlaisiin asumistarpeisiin ja -ympäristöihin. Moduuliajattelu tekee Oudasta helposti muunneltavan. Siihen voi pienellä vaivalla liittää myös ulko-oleskelutilaa kuten terasseja”, Varis kertoo.

”Jänneväliltään yhteneväiset moduulit luovat paljon mahdollisuuksia: makuuhuoneiden määrää voi lisätä ja esimerkiksi pesutilojen kokoa muuttaa tarpeen mukaan”, kertoo arkkitehti Jenni Nousiainen.

Sopii myös kaupunkiin

Uudet omakotitalot nousevat nykyisin usein asutuskeskuksen lähelle, kohtuullisen matkan päähän työpaikoista ja monipuolisista palveluista. Tämä on huomioitu Outa-malliston suunnittelussa. Outa-hirsikodin voi rakentaa myös kaupunkiin tai taajamaan, jossa rakennus- ja kaavamääräykset ovat usein tiukkoja.

Koskelan ja Variksen luoma pitkänomainen pohjaratkaisu toimii kapeallakin tontilla ilman, että se vaikuttaa näköaloihin tai kodin valoisuuteen. Talon verhoiluun löytyy eri alueiden julkisivuvaatimusten mukaisia vaihtoehtoja.

Luonto vahvasti läsnä

Outa-kodissa luonto todella tulee asujaa lähelle. Luonnon läsnäolo on toive, joka nousi vahvana esiin Koskelan ja Variksen kartoittaessa omakotiasumisen megatrendejä.

”Outa-hirsikodin sydämen, yhdessäoloon kutsuvan oleskelutilan, suuret ikkunat tuovat asumiseen luontoelementin lisäksi avaruutta ja luksuksen tunnetta”, he kuvailevat.

Sisätilaa voi laajentaa ulkoterassein, joille sopii niin palju kuin kesäkeittiö. Näin asumispinta-ala kasvaa vuodenaikojen sen salliessa, kodin mukavuuksista tinkimättä.

Toimiva arki pääosassa

Suunnittelussa on panostettu arjen toimivuuteen. ”Perheenäitinä pidän hyviä säilytystiloja arvossaan, ne helpottavat elämistä. Siksi suunnittelin esimerkiksi kodinhoitohuoneeseen erillisen tilan ulkoilu- ja urheiluvaatteille”, Jenni Nousiainen kertoo.

Myös yleistynyt etätyö on otettu suunnittelussa huomioon. Isompiin Outa-malleihin on piirretty työhuone. Etätyöpisteen voi sisustaa myös ikkunalliseen vaatehuoneeseen.

”Halusimme suunnitella talomalliston, joka mukautuu aikamme vaatimuksiin ja erilaisiin elämäntilanteisiin. Sellaisen, jossa on hyvä elää monennäköistä elämää”, arkkitehdit summaavat.

  • Makuuhuoneiden määrä

  • Kerrosmäärä

  • Järjestys