Hirren hyvät ominaisuudet vakuuttivat – osa 2
Kaksikerroksisen talon rakentaminen ei ollut Tuomas ja Marika Mäkelän toivelistan kärkipäässä. Unelmien tontti ei kuitenkaan suonut juuri vaihtoehtoja: rinnetontille oli rakennettava rinnetalo. Huolellisella suunnittelulla uuden hirsitalon pohjaratkaisu saatiin toimimaan juuri kuten piti. Lue rakentajatarinan ensimmäinen osa täältä.
Alkuvuodesta 2018 valmistuneen hirsikodin alakerta on lasten valtakuntaa ja yläkerta on varattu kokonaan aikuisille. Kodinhoitohuone, kylpyhuone, vaatehuone ja makuuhuone muodostavat oman osastonsa, jossa arki rullaa jouhevasti.
– Suihkusta vaatehuoneen kautta puhdasta päälle ja nukkumaan. Tämä helpottaa arkisen pyykkirumban hoitamistakin huomattavasti, kertoo Marika Mäkelä. – Olemme molemmat hoitoalalla, joten haluamme pitää kodinhoitohuoneen kokonaan puhtaana tilana.
Kodin pohjaratkaisu suunniteltiin toimimaan arjen ehdoilla: mihin laitetaan harrastuskamat, mihin likaiset pyykit on luontevinta laskea. Kompromissejakin jouduttiin tekemään, mutta ratkaisuissa onnistuttiin lopulta erinomaisesti. Tuloksena on koti, jossa on kaikki tarpeellinen käden ulottuvilla.
Skandinaavista tyyliä
Mäkelöiden koti on ilmeeltään skandinaavinen, mikä sopii hyvin yhteen vaalean, jykevän hirren kanssa. Uudet huonekalut sekoittuvat sujuvasti isoäidin perintökalusteisiin. Uuden kodin rakentamisen myötä myös iso osa sisustuksesta meni uusiksi. Vanha sohva muutti kyllä entisestä kodista uuteen, mutta myös sen vaihto on nyt käynyt mielessä. Maalit, listat, katot ja lattiat hankittiin kaikki helposti paikallisesta K-Raudasta.
– Osittain talo suunniteltiin haluamiemme sisustusratkaisujen pohjalta. Esimerkiksi sohvan koko ja paikka olivat tiedossa jo ennen rakentamista. Paljon on kuitenkin hankittu myös täysin uutena. Osa sisustusratkaisuista, kuten vaikkapa keittiön tuolit, mietitään huolella näin jälkikäteen. Pianon värikin vaihtui lopulta ruskeasta valkoiseen, pariskunta naurahtaa.
Ympärillä osaava tiimi
Vaikka budjetti lopulta ylittyikin liki kolmanneksella, ei rakentaminen lopulta ollut pariskunnan mielestä erityisen hankalaa.
– Tietysti kyseessä oli iso ja raskas projekti, mutta mitään varsinaista ”tuskavaihetta” rakentamiseen ei liittynyt. Käytimme lämpö-, vesi- ja ilmanvaihto- sekä sähköjärjestelmien suunnitteluun melko paljon aikaa ja sen loppuhinta hieman yllätti korkeudellaan, vaikka taloon ei mitään ihmeellistä ”haitekkia” tullutkaan.
Suurimmat kiitokset hommien sujumisesta kuuluvat Mäkelöiden mielestä ympärille kootulle tiimille ja eritoten kirvesmies Tero Talvisillalle. Putkimies, sähkömies, maarakentaja ja timpuri – ammattilaisilta työt hoituivat sovitusti aikataulussa.
– Rakentamisen paras vaihe oli hirsikehikon pystytys: hirsiseinä oli paitsi hienon näköinen myös hyvän tuoksuinen.
Helppo hengittää, hyvä nukkua
Mäkelät valitsivat materiaaliksi hirren muun muassa sen terveellisyyden ja ekologisuuden takia. Hyvät ominaisuudet konkretisoituivat melko varhaisessa vaiheessa: jo ensimmäiset tiivistetyiden seinien sisällä vietetyt hetket vakuuttivat hyvästä ilmanlaadusta.
– Parannus sisäilmassa huomattiin jo ennen kuin ilmanvaihtoa oli ehditty asentaa ja hirsitalon hyvä sisäilman laatu oli selkeästi huomattavissa. Asumismukavuuteen ovat olennaisesti vaikuttaneet myös hirsiseinän miellyttävä ja samalla rauhoittava ulkonäkö, hirsirakennuksen akustiikaltaan pehmeämpi äänimaailma ja ilmastointijärjestelmän hiljaisuus.
Hirsirakentamista pariskunta suosittelee lämpimästi jokaiselle. Yksi neuvo heillä kuitenkin on annettavana: – Valitkaa painumaton hirsi. Me päädyimme osin erehdyksessä painuvaan materiaaliin, mikä on aiheuttanut omat haasteensa rakentamisen eri vaiheissa.